Čime se sve bavi novi vlasnik Hotela Jugoslavija: Milenijum tim – od bolnice do građevine

Ekonomija 23. mar 202411:25 29 komentara
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Milenijum tim, novi vlasnik Hotela Jugoslavija, planira investiciju od ukupno 400 miliona evra tokom naredne četiri godine u "moderan stambeno-poslovni kompleks sa hotelom visoke kategorije". Ova kompanija, registrovana za izgradnju hidrotehničkih objekata, ima 14 preduzeća u svom vlasništvu. Jedno od njih je i MV Investment, koje je na licitaciji u petak kupilo pomenuti hotel. Ova Milenijumova firma registrovana je za iznamljivanje i upravljanje nekretninama i, prema završnim računima za 2022. godinu - nema zaposlenih.

Milenijum tim novi je vlasnik Hotela Jugoslavija, preko svoje firme MV Investment. Hotel je kupljen po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara, što je oko 27 miliona evra.

Kompanija je, odmah nakon održane licitacije, na kojoj je bila jedini učesnik, novinarima podelila saopštenje u kojem se navodi da je „pobedila na javnoj licitaciji za kupovinu pravnog lica Danube Riverside koje se nalazilo u stečaju, a u čijem sastavu se nalazi i Hotel Jugoslavija„.

Početno ulaganje je, prema navodima investitora, vredno više od 42 miliona evra „čime je zaokruženo preuzimanje kompletne lokacije bivšeg Hotela Jugoslavija“.

Proces smo započeli pre dve godine kupovinom 100 odsto udela u kompaniji MV Investment, koja je vlasnik prostora u kom se do današnjeg dana nalazi Grand Kazino Beograd“, saopštio je Milenijum tim.

Plan Milenijum tima je da izgradi „moderan stambeno-poslovni kompleks sa hotelom visoke kategorije“.

Iz tog razloga kompanija je, kako se ističe u saopštenju – inicirala izmenu plana detaljne regulacije.

Šta se predviđa planom detaljne regulacije pročitajte OVDE.

Kćerke-firme i njihove delatnosti

Preduzeće Milenijum tim registrovano je za izgradnju hidrotehničkih objekata. U svom saopštenju kompanija navodi da posluje više od dve decenije i da se „pozicionirala na vodećoj poziciji u građevinskoj industriji“.

„Realizacijom velikih infrastrukturnih projekata Beograd na vodi, energetskih projekata gasovoda i gasifikacije gradova, kompanija je uradila više od 2.500 kilometara gasovodne mreže u Srbiji, prečišćivače otpadnih voda, a sada realizuje projekat Čista Srbija u četiri grada i učestvuje u projektima Metro, EXPO 2027 i Nacionalni stadion. Kompanija je i vlasnik Vranjske banje koju je kupila 2020. godine i ulaže više od 90 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju“, navedeno je u saopštenju Milenijum tima.

Prema podacima iz završnih računa Milenijum tima, a poslednji su u APR dostupni za 2022. godinu, ova kompanija ostvarila je prihode od 142 miliona evra, neto profit od devet miliona evra.

Na nivou cele grupe, prema konsolidovanim finansijskim izveštajima za istu godinu, ostvareni su prihodi od 177 miliona evra i neto profit od šest miliona evra.

Grupu čini Milenijum tim i još 14 zavisnih društava (prema završnim računima za 2022).

To su:

MT Gastel, preduzeće registrovano za distribuciju gasovitih goriva gasovodom, ima jednog zaposlenog;

Milenijum rizort (Millennium Resort), registrovan za delatnost – hoteli i sličan smeštaj, ima 57 zaposlenih;

Institut Goša, registrovan za istraživanje i razvoj u ostalim prirodnim i tehničko-tehnološkim naukama. Kupljen iz privatizacije 2018. godine, ima 57 zaposlenih;

Milenijum Adria, sa sedištem u Splitu u Hrvatskoj. Preduzeće je registrovano za „pomorski i obalski prevoz putnika“; Osnovano je 2020 godine, ima dvoje zaposlenih;

Mostogradnja Ing, registrovana za izgradnju mostova i tunela, osnovana u novembru 2020, ima 173 zaposlena;

Alea Consulting, registrovano za – gajenje grođja, osnovano 2020. godine, sa 39 zaposlenih;

Leget agregati, preduzeće registrovano za prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima, osnovano u februaru 2020 u Sremskoj Mitrovici, ima 102 zaposlena;

Omega beton, preduzeće registrovano za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. „Cilj kupovine preduzeća je zaokruživanje nabavke šljunka i betona u okviru osnovne delatnosti grupe“, navodi se u finansijskim izveštajima. Firma je osnovana 2020, ima šest zaposlenih;

Institut Jaroslav Černi, registrovan za istraživanje u tehnološkim naukama, osnovan je 1947. godine, od 1999. je akcionarsko društvo, a na kraju 2022. ima 236 zaposlenih. Od 11. januara 2022. u suvlasništvu je Milenijum tima.

Roberts Milenijum, preduzeće osnovano 2019. godine, 50 odsto je u suvlasništvu je Milenijum tima, a druga polovina je u vlasništvu Roberts Constructions Serbia Pty Limited iz Australije. Milenijum tim preuzima 100 procentno vlasništvo u julu 2022. Preduzeće je registrovano za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, i ima 40 zaposlenih;

Milenijum medikal centar, specijalna bolnica za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji, osnovano 2022. Pretežna delatnost društva je – bolnica, a broj zaposlenih je 43;

Vila Residence Beograd, sa nula zaposlenih, registrovana je za pretežnu delatnost „upravljanje nekretninama za naknadu“, i u direktnom je vlasništvu Instituta Goša.

Barik Novi Slankamen, osnovan je 2010, bavi se proizvodnjom vina od grožđa, a broj zaposlenih je 14;

MV Investment – preduzeće koje kupilo Hotel Jugoslavija, osnovano je 2006. godine, a u vlasništvu Milenijum tima je od 4. novembra 2022. Registrovano je za „iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanja njima“. Broj zaposlenih je – nula.

MV Investment je u 2022. godini ostvarila ukupne prihode nešto veće od 300.000 evra, dok je neto profit bio oko 31.000 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare