Cirkularna ekonomija: Nordijska iskustva – ne bacati već ponovo iskoristiti

Biznis 15. sep 202119:485 komentara
Izvor: Dobrica Mitrović

Prva od pet radionica "Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva", održana je danas u Privrednoj komori Vojvodine u kojoj je tema bila posvećena upravljanju bio-otpadom.

Projekat su u Srbiji započele ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske, uz podršku Nordijskog saveta ministara sa namerom da, kako je saopšteno, podele iskustva svojih zemalja i podrže Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije.

Pročitajte još:

„Na putu ka cirkularnoj ekonomiji potrebne su nam inovacije, ali i odgovornost, kako privrednih subjekata, tako i građana jer svi društveni akteri treba da učestvuju u ovom procesu. Svako u ovom procesu ima svoju ulogu, lokalne uprave treba da uspostave zakonodavni okvir, civilno društvo da prihvati i učestvuje, a privrednici treba da sprovedu tehnologije i modele proizvodnje“, rekao je ambasador Norveške Jern Jelstad.

Govoreći o značaju saradnje sa nordijskim zemljama u cirkularnoj ekonomiji sekretar Udruženja usluga Privedne komore Vojvodine Branislav Mamić rekao je da „koristeći nordijska iskustva i stručna znanja možemo da uštedimo vreme i resurse na našem putu razvoja cirkularne ekonomije“.

Ambasadorka Danske u Srbiji Suzane Šajn je podsetila da u lineranoj ekonomiji stvari koriste i bacaju i naglasila da treba videti šta i kako se može reciklirati i ponovo iskoristiti.

Ona je navela da u Danskoj reciklaža i sortiranje otpada ima dugu tradiciju i da deca u tome prednjače.

„Svako domaćinstvo ima deset kanti za otpatke i često se dešava da deca opominju roditelje šta i gde treba da bace“, rekla je Šajn.

Svoja iskustva u upravljanju bio-razgradivim otpadom preneli su i norveški stručnjak Jens Moge i danska ekspertkinja Vini Evers.

Partneri nordijskih ambasada u projektu „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“ su Nordijska poslovna alijansa (NBA), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine.

Komentari

Vaš komentar