Continental otvorio vrata proizvodnog pogona za N1: Roboti kao domaćini

Biznis 28. jul 202221:174 komentara

Od 2017. godine kada je došla u Srbiju, kompanija "Continetal automotive Serbia" izrasla je u jednog od najvećih poslodavaca u zemlji u inženjerskom sektoru. Osim istraživačko-razvojnog segmenta, Continental se od marta prošle godine bavi i proizvodnjom inovativnih tehnologija - u fabrici u Novom Sadu, koja je prvi put za godinu dana otvorila vrata proizvodnog pogona za televizijsku kameru.

Industrijska zona Sever 4 Novi Sad, proizvodni pogon Continentala, mesto je na kom je od nule stvoreno na desetine hiljada high-tech proizvoda sa oznakom „Made in Serbia“.

„Proizvodimo instrument klastere, za komercijalna vozila, za putničke automobile i za motore, s tim što radimo ne samo sklapanje, već od početka do kraja ceo proces. Imamo SMT proizvodnju, gde proizvodimo panele, PCD ploče, onda imamo sledeći proces testiranja i D panelovanja, i na kraju proces montaže, gde sklapamo gotov proizvod koji ide kupcu. Znači bukvalno od najsitnije komponente, LED diodice, koju mi pozicioniramo, do krajnjeg proizvoda, instrument klaster koji vi vidite u vašem automobilu dok vozite recimo“, kaže Aleksandar Aleksić, menadžer proizvodnje.

A kako izgleda sam proces proizvodnje? Fina tehnologija i robotizovane mašine zamenjuju manuelni rad, onaj tradicionalni, na proizvodnim trakama.

Roboti su precizniji

„Na PCVA liniji, imamo više robota – jedan, koji uzima PCV panel, uzima dva motorića i zvučnik i onda ih pozicionira. Ti motorići kasnije se koriste da pomeraju kazaljke na našem kilometar satu, a zvučnik sva upozorenja u automobilu koja dobijate kad nemate dovoljno tečnosti za pranje vetrobranskih stakala, kada nemate goriva, uključite žmigavce, to se čuje praktično iz tog zvučnika. I to robot radi. Zašto robot? Zato što čovek ne bi mogao tako precizno i kvalitetno da obradi taj posao, jer su komponente prilično osetljive“, navodi Aleksić.

Visoko-automatizoavan proizvodnja traži i visoko-obrazovane radnike.

Među zaposlenima je najviše inženjera, mada je za komplikovane mašine i njima potrebna obuka koja traje i do godinu dana. Za tehničare i operatere obuka je nešto kraća, najkraća traje tri meseca.

Iz menadžemeta kompanije poručuju – obuka je naravno, plaćena.

„Mogu da kažem da je ovo, s obzirom da imam iskustva u automobilskoj industriji, neka nova, druga priča. Izrazloga što nema toliko manualnog procesa, sve je automatizovano. Bukvalno nam je sve, kako mi kažemo, u ran pap fazama, gde mi dobijamo nove projekte, gde konstantno učimo, gde smo konstantno svakodnevno u različitim izazovima“, kaže Maja Krestić, vođa proizvodne linije.

Osim inženjera, operatera i tehničara kroz proizvodni pogon prolaze i studenti – tri velika tehnička fakulteta, od kojih je više od 200 praktikanata postalo deo Continentalovog tima, koji broji više od 1000 ljudi.

U fabrici ih je više od 200, još 800 radi u istraživačko-razvojnom centru, koij je pre pet godina startovao sa tek 100 zaposlenih.

„Za pet godina u Novom Sadu uradili smo zaista mnogo mnogo stvari na koje smo ponosni – a za godinu dana koliko smo počeli proizvodnju u fabrici, već izvozimo naše proizvode u zemlje kao što su Italija, Španija, Nemačka, pa čak i Kina. Izvezli smo više od 160.000 proizvoda, zahvaljujući našem timu, koji sada broji više od 220 ljudi“, navodi Edwin van der Kaa, direktor proizvodnje Continental Automotive Serbia.

O planovima za budućnost direktor proizvodnje kaže da kompanija – brzo raste, te zato i ima velike planove za budućnost.

„Pre svega plan izgradnje nove velike fabrike, na 35 hektara zemljišta, koja ima potencijal da postane najveća Continentalova fabrika na svetu“, navodi on.

Ovde, u Kaću nadomak Novog Sada, se dakle gradi budućnost Continentala u Srbiji. Otvaranje prve high-tech fabrike u gradu se očekuje na jesen, a time i nova radna mesta u halama opremljenim najsavremenijom tehnologijom u Evropi – to znači da će inženjeri iz Srbije prvi na kontinetu biti obučeni za rad na hi-tech mašinama, i osposobljeni da obučavaju druge u celom svetu.

Komentari

Vaš komentar