Curenje podataka iz firme za naplatu Eos Matrix – otkupljivali kredite građana

Biznis 27. mar 202317:58 5 komentara
Banka, šalter, klijent, enterijer banka, bankarstvo
Shutterstock

Nakon najnovijeg curenja više od sto hiljada ličnih podataka iz agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix u Hrvatskoj, među kojima su i podaci maloletnika, poslanici u hrvatskom parlamentu Sandra Benčić ("Možemo") i Peđa Grbin (SDP) pozvali su na zakonsko regulisanje rada tih agencija, piše N1 Zagreb. Tamošnja Agencija za zaštitu podataka o ličnosti vodi postupke nadzora nad firmom EOS Matrix zbog moguće povrede ličnih podataka i poziva građane da pitaju EOS Matrix da li su njihovi podaci procureli.

N1 Zagreb podseća da je portal Indeks Istrage u nedelju uveče saopštio da je iz kompanije EOS Matrix, agencije za naplatu dugova, procurilo više od 181.000 ličnih podataka građana, uključujući i podatke nekoliko stotina maloletnika. Ovo je drugo veće curenje podataka nakon što je u decembru prošle godine otvorena istraga o curenju 77.000 ličnih podataka kompanije B2 Kapital, još jednog uterivača dugova, odnosno agencije za naplatu dugova, navodi N1 Zagreb.

U kompaniji Eos Matrix negiraju da se dogodio „sigurnosni upad“.

Pročitajte još:

“Uvidom u vlastite sisteme, EOS Matrix je utvrdio da se nije dogodio sigurnosni upad, niti je utvrđeno interno neovlašćeno postupanje s ličnim podacima. Isto nije utvrđeno ni u prethodnim kontinuiranim i intenzivnim proverama informacionih sistema”, stoji u posebnom saopštenju firme EOS Matrix vezano za najveće curenje ličnih podataka u Hrvatskoj.

Hrvatska poslanica Sandra Benčić pozvala je danas guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića da obustavi trgovinu dugovima dok se to područje bolje ne uredi zakonom, te upozorila hrvatske banke da su po zakonu solidarno odgovorne za štetu koju korisnici mogu da pretrpe radom ovih agencija. Hrvatsko udruženje banaka , kako navodi N1 Zagreb – negira takvu odgovornost.

Dok se ne stvori regulatorni okvir, Sandra Benčić apeluje na guvernera HNB Borisa Vujčića da odmah stavi moratorijum na prodaju potrošačkih dugova kreditnih institucija. Ona od Hrvatskog udruženja banaka traži da se izjasni o solidarnoj odgovornosti banaka koje su svoje dugove prodale agencijama u kojima su dužnici manje zaštićeni.

„Ne samo da ne postoji zakon koji bi regulisao agencije, već te agencije ne poštuju ni zakone o čuvanju ličnih podataka građana“, rekao je Peđa Grbin (SDP).

„Odgovornost je na novom poveriocu“

Na pitanje N1 Zagreb da prokomentariše izjavu da banke po zakonu solidarno odgovaraju za štetu klijentima čije su dugove preprodali agencijama za naplatu potraživanja, Hrvatsko udruženje banaka je navelo da „prilikom prodaje potraživanja, koja uključuje razmenu ličnih podataka klijenata banke, banke postupaju u skladu sa svim važećim zakonskim i regulatornim propisima“.

„Važno je napomenuti da pored banaka, potraživanja prodaju i drugi privredni subjekti, kao i u većini drugih zemalja Evropske unije, te da se od 2008. godine više od 75 odsto ukupno prodatih potraživanja banaka odnosi na pravna lica, a ne građane. Prema važećim zakonskim propisima sa ustupljenim potraživanjem, novi poverilac ima prava i obaveze prethodnog poverioca, pa može, između ostalog, da pokuša da naplati svoje potraživanje na načine koje smatra odgovarajućim, ali uz obavezu da potrošača ne dovede u nepovoljniji položaj u odnosu na onaj koji je imao kod dotadašnjeg poverioca“, navodi Udruženje banaka Hrvatske.

Takođe, kako se ističe, prema važećim zakonskim propisima, nakon prenosa potraživanja, novi poverilac je odgovoran za primenu adekvatnih organizaciono-tehničkih mera za zaštitu podataka o ličnosti u skladu sa pozitivnim propisima Opšte uredbe o zaštiti podataka prilikom postupanja sa podacima o ličnosti.

„S obzirom da se prenos potraživanja na novog poverioca vrši u skladu sa važećim zakonskim osnovama, nakon navedenog prenosa potraživanja, odgovornost za postupanje sa prenesenim podacima i samim predmetom je na novom poveriocu, te stoga postoji nije osnova za solidarnu odgovornost banaka i drugih poverilaca za eventualne propuste novog poverioca“, navode u udruženju.

Predlog novog zakona još nije na raspravi

Benčić i Grbin su prethodno podsetili da su pre mesec i po dana u skupštinsku proceduru podneli predlog zakona kojim bi se onemogućila prodaja potrošačkih kredita agencijama za naplatu potraživanja bez saglasnosti dužnika, već bi to moglo da se radi samo između banaka, ali taj predlog još nije stigao na raspravu.

„Država je građane ostavila potpuno nezaštićene od uterivača dugova, nije stvorila osnovni okvir za zaštitu podataka građana, a reč je o imenima i prezimenima, OIB-ima (ličnim identifikacionim brojevima), adresama i brojevima telefona“, izjavila je u Skupštini Sandra Benčić.

Ona je najavila prikupljanje potpisa kako bi predlog zakona stigao na skupštinski dnevni red.

„Sada svi mogu da vide gde ti ljudi žive, da su nekome dužni, a i njihova deca su izložena mogućoj krađi identiteta, pritiscima i javnoj sramoti“, dodala je ona.

Komentari (5)

Vidi sve komentare