Curenje podataka: Odakle maloletnici u bazi agencije za naplatu Eos Matrix

Biznis 27. mar 202319:05 1 komentar
Shutterstock

Na spisku od 181.641 osobe, čiji su lični podaci, prema navodima hrvatskog portala Index.hr - procurili iz evidencije agencije za naplatu potraživanja Eos Matrix, nalaze se i lični podaci čak 294 maloletnika. Odakle firmi za naplatu potraživanja lični podaci o maloletnicima?

Portal Indeks Istrage u nedelju uveče saopštio da je iz kompanije EOS Matrix, agencije za naplatu dugova, procurilo više od 181.000 ličnih podataka građana, uključujući i podatke nekoliko stotina maloletnika. Ovo je drugo veće curenje podataka nakon što je u decembru prošle godine otvorena istraga o curenju 77.000 ličnih podataka kompanije B2 Kapital, još jednog uterivača dugova, odnosno agencije za naplatu dugova, prenosi N1 Zagreb.

Pročitajte još:

„Postojala je 181.641 evidencija koja sadrži ime i prezime, OIB (lični identifikacioni broj), datum rođenja, a pored dužnika tu su i sadužnici, žiranti i založni dužnici. Osim što je ovo najveće curenje ličnih podataka do sada, sporno je da se u bazi podataka EOS Matriks nalaze i podaci o ličnosti 294 maloletnika, a jasno je da su ovi uterivači dugova prikupljali lične podatke o maloletnicima“, navodi portal Index.hr.

Portal navodi da u kompaniji EOS Matriks priznaju da njihova baza podataka sadrži podatke o maloletnicima, ali da to čine na osnovu pravosnažnih sudskih rešenja o nasleđivanju, odnosno za osobe za koja je utvrđeno da su naslednici dužnika.

„Međutim, istražujući kompaniju EOS Matrik, u njihovim finansijskim izveštajima smo utvrdili da prilikom procene budućih novčanih tokova, ova kompanija koristi model koji uzima u obzir ugovorne kriterijume (dani kašnjenja, istorijat plaćanja, aktivnosti plaćanja, mogućnost aktiviranja instrumenata plaćanja) , karakteristike dužnika (starost, pol, radnopravni status, naslednici i sl.) i njihove međusobne odnose“, naveo je portal Index.hr.

Podaci o naslednicima i članovima porodice

Portal Index.hr navodi da termin „naslednici“ zapravo obuhvataju potencijalne naslednike, odnosno decu dužnika, dok „međusobni odnosi“ zapravo podrazumevaju prikupljanje podataka o porodici dužnika, odnosno o potencijalnim budućim dužnicima.

EOS Matriks ne poriče da ovaj model postoji, ali tvrdi da ovaj model „predstavlja intelektualnu svojinu i da se kao takav ne predstavlja javnosti“, navodi Index.hr.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka AZOP o obradi ličnih podataka dece od strane agencije za naplatu potraživanja za Index.hr kažu da, sa aspekta zaštite podataka o ličnosti, nije jasno po kom pravnom osnovu bi rukovalac podataka prikupljao lične podatke dece ako oni nisu pravno povezani sa dugom.

Ombudsman za decu: Agencije maltretiraju decu

U Kancelariji ombudsmana za decu za Index.hr kažu da su pre dve godine delovali potaknuti opštim izveštajem i saopštenjima u medijima o neprimerenoj i nepoželjnoj praksi subjekata koji se bave otkupom dugova i naplatom potraživanja i pri tome nesavesno maltretiraju dužnike i članove njihovih porodica, uključujući i decu.

„Mi smo tada uputili preporuku Ministarstvu finansija da se uključi u cilju regulisanja ove oblasti, zaštite dostojanstva i prava dece čiji su roditelji ili drugi članovi porodice dužnici“, navodi se u delu odgovora koji potpisuje ombudsman za decu Helenca Pirnat Dragičević.

Podsetimo, u kompaniji Eos Matrix negiraju da se dogodio „sigurnosni upad“.

“Uvidom u vlastite sisteme, EOS Matrix je utvrdio da se nije dogodio sigurnosni upad, niti je utvrđeno interno neovlašćeno postupanje s ličnim podacima. Isto nije utvrđeno ni u prethodnim kontinuiranim i intenzivnim proverama informacionih sistema”, stoji u posebnom saopštenju firme EOS Matrix vezano za najveće curenje ličnih podataka u Hrvatskoj.

Komentari (1)

Vidi sve komentare