Koliko po satu i mesečno može da zaradi dadilja u Srbiji?

Ekonomija 30. sep 202306:25 20 komentara
Shutterstock/popcorner

Poslove dadilja u Srbiji obavljaju devojke, studentkinje, žene kojima je potreban "dodatni posao" i mlađe penzionerke. Prosečna cena čuvanja deteta po satu u Srbiji iznosi oko 550 dinara, pa prema toj računici dadilje koje čuvaju decu osam sati pet dana u nedelji imaju platu između 60.000 i 70.000 dinara mesečno.

Kako je za N1 rekao Miloš Turinski sa portala Infostud, verovatno postoje i varijacije u cenama u manjim gradovima spram većih poput Beograda.

Plata može varirati u zavisnosti od broja dece koju čuvaju, broja sati rada, i dodatnih obaveza kao što su odlasci u nabavku, navodi Turinski.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji velika potražnja za ovim poslom, delom zbog čuvanja dece koja nisu stasala za vrtić ili usled nedostatka mesta u obdaništima.

Za ovaj posao, mahom su zainteresovane i rade ga devojke i žene koje imaju već neki drugi posao ili studiraju, a ovo im je način da dodatno zarade.

S druge strane, postoji i opcija punog radnog vremena, u zavisnosti od potreba porodice koja unajmljuje pomoć, navodi Turinski.

U Beogradu već više decenija postoji Bebi servis Beograd, jedini servis za brigu i negu o deci i porodici čiji je osnivač grad. Pruža usluge čuvanja jednog i dvoje dece i cene su objavljene na bebiservisbeograd.rs.

Prema tom cenovniku, čuvanje jednog deteta u trajanju od 4 sata iznosi 41.624 dinara – 473 dinara po satu, za 5 sati 47.480 – 432 dinara po satu, za šest sati čuvanja cena je 55.077 dinara odnosno 417 po satu, a za osam sati čuvanja cena je 58.857 dinara što je 334 dinara po satu.

Četiri sata čuvanja dva deteta košta 48.277 dinara, šest sati 64.194 dinara, a roditelji kojima je potrebno čuvanje dece od osam sati moraće da izdvoje 68.729 dinara. Sve cene su sa uračunatim PDV.

Cene koje su objavile pojedine agencije koje nude usluge čuvanja dece na svojim sajtovima kreću se od 500 dinara po satu pa naviše za jedno dete. Cena se uvećava za drugo i svako naredno dete. Dodatno se naplaćuje usluga obavljanja kućnih poslova.

Na oglasima se mogu naći ponude za čuvanje dece od 300, 400 dinara po satu.

Na raspon cena uglavnom utiče iskustvo.

Počela sam da čuvam dete kada sam otišla u penziju

Penzija mi je bila jako mala, pa mi je svaki dinar značio. Prijatelji su mi rekli da je jednoj porodici u komšiluku potrebna ozbiljna žena koja bi čuvala njihovo dete od godinu i po dana, 8 sati dnevno na duži vremenski period. Platu smo dogovorili na mesečnom nivou, rekla je sagovornica N1. Čuvala je, kaže, dete devet godina i nije imala neprijatnih iskustava.