Da li će biti poskupljenja karata u GSP-u, spekuliše se o povećanju do 15 odsto

Biznis 15. avg 202220:12 > 20:1222 komentara

Najavljeno je novo finansiranje Gradskog saobraćajnog preduzeća iz budžeta. Takođe, postoje navodi da će se cene karata za javni gradski prevoz u Beogradu povećati od septembra. Da li je na pomolu još jedno poskupljenje? Spekuliše se da bi cena karata mogla biti povećana za 10 do 15 odsto.

„Gde god pogledate curi, GSP je u raspadu, budžetom se loše upravlja, nema nadzora nad privatnim prevoznicima, i bilo bi nepravedno da ne rešimo sve te suštinske probleme, a da trošak lošeg gradskog prevoza, i neefikasnog, prebacimo na putnike“, smatra direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

Povezane vesti

Javni prevoz je veliko opterećenje za budžet grada Beograda, smatra i Ivan Banković iz Sindikata centar GSP. Bilo kakva korekcija cena koju bi, kaže, građani osetili morala bi da bude dobro obrazložena.

„Postavlja se pitanje, šta smo mi pružili više građanima, odnosno, šta je Grad Beograd uradio da naši putnici i sugrađani, imaju kvalitetniji, komforniji, bezbedniji prevoz, pa za to da treba da plate i veću cenu karata, tako da videćemo ako i dođe do takvog predloga, kakvo bi bilo obrazloženje tako nečega“, naveo je Benković.

Građani su kao i obično, podeljeni. Evo šta su rekli neki od njih koje smo anketirali na ulicama Beograda:

„Sve je poskupelo pa i to, mora benzin da se plati“

„Pa treba, ako oćemo da se lepo vozimo, treba i da platimo“

„Pa ja mislim da ne treba. Zašto? Pa zato što pojedini ljudi nemaju znači para, nemaju jednostavno za život“

„Kad sve cene rastu, ne vidim razlog da ni tu ne koriguju“

„Pa ne bi bilo u redu, ne skaču ni plate, penzije, ne bi bilo u redu da se poveća karta“

„Plaća država“, rekli su pojeini građani Beograda.

I ako bi cena karte ostala ista, odluka da se na javni gradski prevoz izdvaja više novca opet će se odraziti na građane, koji će, objašnjava Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu – to finansirati kroz budžet.

Sednica Skupštine grada zakazana je za četvrtak, kada bi trebalo da bude data i saglasnost za nove subvencije.

Komentari

Vaš komentar