Da li će graditi Kolubaru B: EU kaže – nije dobar put, Mihajlović umiruje rudare

Ekonomija 24. maj 202120:06 24 komentara

Da li će Srbija graditi termoelektranu Kolubara B? Zbog namere Ministrastva rudarstva i energetike da prekine njenu izgradnju, radnici su na gradilištu organizovali zbor i poručili da ugalj mora da bude oslonac Srbije narednih 30 godina. Ministarka Zorana Mihajlović odgovara da "zelena Srbija" ne znači gašenje termoelektrana niti gubitak posla.

Kran na mestu gde bi u Kaleniću trebalo da bude izgrađena nova termoelektrana „Kolubara B“ ne radi. Ispod su se okupili rudari Kolubare, Kostolca i zaposleni u termoelektranama kako bi tražili da se odluka ministarstva o prekidu njene izgradnje promeni.

Povezano:

„Da se u pismu što piše ova strategija odmah briše – nema ukidanja uglja od 2021. do 2030. Ugalj mora da bude oslonac u narednih 30 godina Srbije, jer, građani Srbije, još jednom vas molim, ako ugalj ne bude se kopao u Kostolcu i Kolubari, Srbija je u mraku, a sve ostalo će vas koštati po džepu“, naveo je predsednik Sindikata „Kolubare“ Miodrag Ranković.

Radnici navode da zaliha lignita u Rudarskom basenu „Kolubara“ ima za još 40 godina i da bi nova telmoelektrana Kolubara B bila najekonomičnija, jer se naslanja na novi ugljenokop Radljevo.

U martu prošle godine EPS je potpisala sporazum za izgradnju ove termoelektrane sa kineskom kompanijom Power China. Procenjena vrednost investicije je 385 miliona evra.

Krajem oktobra, međutim, oglasila se i Kancelarija EU u Srbiji koja je saopštila da izgradnja ove termoelektrane, kao i ulaganje novca u termoelektranu Kolubara A, nisu dobar put za Srbiju, jer EU pokušava da ne koristi ugalj i fosilna goriva u proizvodnji energije.

Resorna ministarka poručuje da energetska tranzicija ne znači naglo zatvaranje termoelektrana, već pre svega donošenje plana koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije. Ona navodi da je ministarstvo otvoreno za razgovore i da je pozvala predstavnike sindikata na sastanak.

„‘Zelena Srbija’ ne znači gašenje termoelektrana, niti znači gubitak posla. Ali „Zelena Srbija“ znači da zajednički radimo na planu kako ćemo da podignemo kvalitet životne sredine, kako ćemo da u tom globalnom procesu energetske trazicije da nađemo način da, naravno, naše termoelektrane, uz sva postrojenja za odsumporavanje i sve što je potrebno za zaštitu životne sredine, rade do 2050. godine. Jednako moramo da razmislilmo da li ćemo neke nove kapacitete graditi ili nećemo“, navela je ministarka Mihajlović.

Ministarka navodi da energetska tranzicija znači i velike investicije u nove energetske kapacitete, koje podrazumevaju i nova radna mesta zbog izgradnje i upravljanja novim vetro, hidro, solarnim i gasnim elektranama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare