Da li je moguća premijerkina „opcija 1“ za rešavanje slučaja „Boško Buha“

Biznis 24. mar 202307:00 18 komentara
Shutterstock

Opcija jedan i opcija dva. Novo premeravanje kvadrata na beogradskom Trgu Republike broj 3 ili "trampa kvadrata" između suvlasnika Grada Beograda i firme "Butik 1" u vlasništvu Aleksandra Kajmakovića - dve su opcije za rešavanje problema prostora Pozorišta "Boško Buha". Sudeći prema nalazima sudskog veštaka sa suđenja iz 2016. godine - prva opcija teško da će biti moguća. Jer, kada je prethodnik Butika 1 - kruševački Rubin sudski tražio upis u katastar, sudski veštak je veštačeći sporne kvadrate, između ostalog naveo i da "sve što je u kupoprodajnom ugovoru nazvano prizemlje, međusprat i prvi sprat, u stvari pripada - prizemlju".

Šta je čije u okviru zgrade na beogradskom Trgu Republike broj 3 – nije tačno utvrđeno ni posle sudskih presuda iz 2016. i 2017. godine, kada je kruševački Rubin tužio Grad Beograd, Republičku direkciju za imovinu, Ugostiteljsko privredno društvo Stari grad i JP Poslovni prostor Stari grad, a sve zbog upisa svog vlasništva nad 229,77 kvadrata po kupoprodajnom ugovoru iz 2009. godine. Sudeći po obrazloženju presude Privrednog suda u Beogradu, u koju je N1 imao uvid, još tada se nije znalo koji konkretno kvadrati su, u stvari, bili predmet kupovine.

Prema ovoj presudi, kupoprodajni sled događaja, po ugovoru koji je osnov za upis vlasništva firme Butik 1 u katastar izgleda ovako:

Pročitajte još:

Republička direkcija za imovinu prodala je oko polovine poslovnog prostora na Trgu Republike broj 3 – tačno 229,77 kvadrata, Ugostiteljskom privrednom društvu Stari grad 5. maja 2000. godine.

Preostali deo od 247,58 kvadrata, kako stoji u presudi, državna Direkcija za imovinu ustupila je Gradu Beogradu.

Taj drugi deo, u vlasništvu Grada, kupac – ugostiteljsko preduzeće – koristi po osnovu ugovora o zakupu sa Javnim preduzećem Poslovni prostor Stari grad koji datira od 14. aprila 1998. godine.

Potom je, 27. aprila 2009. godine, Ugostiteljsko privredno društvo Stari grad iz Beograda prodalo taj poslovni prostor od 229,77 kvadrata preduzeću Rubin iz Kruševca(reč je o „Kafe Teatru“ – nekada „Kod spomenika“ – sa ulazom pored bioskopa „Jadran“).

„Druga jedinica poslovnog prostora sa ulazom pored Pozorišta Boško Buha, ukupne površine 247,58 kvadrata nije bio predmet kupoprodaje“, navela je na suđenju Direkcija za imovinu Republike Srbije tražeći da Rubin kao tužilac prvo pokrene postupak za fizičku deobu nepokretnosti.

Ovaj prostor Rubin kasnije unosi kao osnivački kapital u preduzeće Butik 1, čime postaje njegovo vlasništvo, po ugovoru od 12. novembra 2015, o čemu se podaci nalaze u finansijskim izveštajima Rubina.

Šta su rekli veštaci

Spornih 227,77 kvadrata nalazi u prizemlju, međuspratu i prvom spratu.

„Nalaz Gradskog Zavoda za veštačenja od 23. maja 2000. godine, kojim je utvrđeno da je ukupna površina poslovnog prostora 477,35 kvadrata i da je od tog prostora moguće formirati dve nezavisne jedinice: jedna je površine 229,77 kvadrata sa ulazom pored bioskopa Jadran i sa korišćenjem prostorija u prizemlju, međuspratu i na prvom spratu, i druga površine 247,58 kvadrata sa ulazom pored Pozorišta Boško Buha sa korišćenjem prostorija za komunikaciju u prizemlju i presotale prostorije na međuspratu i spratu“, navodi se u obrazloženju presude.

Kupac je kupio deo sa ulazom kod bioskopa Jadran.

„Prizemlje, međusprat i sprat su – prizemlje“

„Veštak građevinske struke Nikola Gadžo u nalazu od 9. oktobra 2015. godine navodi da je prostor koji je predmet spora oivičen s jedne strane drugim poslovnim prostorom – ugostiteljskim objektom Kafe Aurelio, a ranije je bio bioskop Jadran, a sa druge strane glavnim ulazom u zgradu i prostorijama Pozorišta Boško Buha. … U vertikalnom smislu, objekat se sastoji iz tri nivoa – prizemlja, međusprata i sprata…“, navodi se u obrazloženju presude iz 2016. godine.

U dopuni nalaza istog veštaka od 28. januara 2016. godine, se navodi između ostalog, da je „na osnovu uvida u spise predmeta tužilac (Rubin) kupio poslovni prostor u ukupnoj površini od 229,77 kvadrata i to 149,95 kvadrata u  takozvanom prizemlju, odnosno u delu denivelisanog prizemlja zgrade i 67,77 kvadrata na takozvanom spratu, odnosno delu originalno projektovanog međusprata (ali ne na mecaninu) zgrade“…

Ovaj veštak je u iskazu datom pred sudom na ročištu od 8. marta 2016. godine izjavio da prostor lokalno posmatrano ima tri nivoa „ali da to samo tako izgleda“.

„Kompletan poslovni prostor koji je u kupoprodajnom ugovoru nazvan prizemlje, međusprat i prvi sprat – u stvari prizemlje površine 229,77 kvadrata i pripada prizemlju iz lista nepokretnosti u kome je navedena ukupna površina od 530 kvadrata…“, stoji, između ostalog, u obrazloženju presude.

Podsetimo, predstavnicima Pozorišta Boško Buha na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić potvrđeno je da se pozorište ne seli u zgradu stare Pošte u Beogradu na vodi.

Brnabić je, nakon sastanka, rekla je da je slučaj ovog pozorišta „bizaran“ a kritikovala je medije koji su o njemu izveštavali navodeći da su politizovali situaciju i da su manipulisali glumcima. „Mi, koji rešavamo problem, izdali građevinsku dozvolu, budžetirali za rekonstrukciju pozorišta i ponudili još jednu dodatnu scenu – mi smo optuženi da želimo da ugasimo pozorište – razumete li stepen ludila“, navela je, optužujući „tajkunske medije“ veći deo konferencije za novinare. Rekla je da je za rekonstrukciju pozorišta budžetom izdvojeno 5,5 miliona evra i da se razmatraju dve opcije za rešavanje problema.

Komentari (18)

Vidi sve komentare