Da li je prošlo vreme povoljnih kredita: Koliko kamatne stope mogu da padnu

Ekonomija 26. maj 202415:15 10 komentara

Da li se vraća vreme povoljnih kredita? Analitičari su krajem prošle godine prognozirali da će kamatne stope padati u 2024. Za sada, drastičnog pojeftinjenja novca nema, a centralne banke se još nisu osmelile da snize svoje kamatne stope, što bi bio signal da će i banke pojeftiniti kredite.

Pogledi građana, kojima su krediti neophodni za finansiranje svakodnevnice uprti su u banke: Da li će kamatne stope da padaju? Slično se pitaju i kompanije, a za kredite privredi komentar je imala i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Pročitajte još:

Ona je poručila da je vreme da „jasno i glasno kažemo“ da se vreme jeftinih kredita privredi, iz perioda kada su kamatne stope na evropskom tržištu bile nulte ili negativne – neće vratiti.

“Mislim da je vreme da jasno i glasno kažemo da je svojevremeno priliv dela novca sa evropskog tržišta, gde su bile nulte ili negativne kamatne stope, rezultirao kreditima privredi po ceni od 2,9 odsto. Ali, to je prosto vreme koje se neće vratiti. Mi moramo da se naviknemo na drugu cenu novca”, rekla je ona.

Dakle, na skuplje kredite, što se odnosi i na stanovništvo.

Građani i dalje najviše traže gotovinske kredite i kredite za refinansiranje. I dalje ih je više nego stambenih.

Iako broj stambenih kredita polako raste, i dalje možemo da govorimo o jednom paradoksu. Naime, građani svakodnevne potrepštine praktično kupuju na kredit, dok se stanovi prodaju za keš. Kada je reč o kamatnim stopama ne treba očekivati drastičan pad.

Kamate se uporno drže. U proseku keš krediti koštaju više od 12 odsto. Gotovo su izuzeci da banke ponude kredite od oko devet ili deset odsto.

“Svi bismo mi voleli da budu niže. Mi volimo jeftin novac, to nam pomaže da povećamo kupovnu moć… Nažalost, još se to ne dešava. Negde projekcije jesu, što se tiče Srbije, da bi to, pretpostavljam NBS još jedan mesec-dva mogla da prati inflaciju i da bude sigurna da je tamo gde treba i da onda polako popušta”, rekao je finansijski savetnik Vladimir Vasić.

Ali ne do one mere kao što je bilo pre poslednje inflacione krize.

“Ta cena novca mora da bude realna, jer ako cena novca nije realna, onda se mi ophodimo prema tome na jedan drugačiji način”, dodao je on.

Kada je reč o kreditima vezanim za evro, a reč je najviše o stambenim, Evropska centralna banka bi mogla uskoro da spusti kamate, što bi i euribor moglo da pojeftini, pa time i mesečne rate dužnika u Srbiji da smanji

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare