Da li rešenje ministarstva olakšava građanima isključenje s daljinskog grejanja?

Biznis 09. feb 202109:53 > 16:207 komentara
Shutterstock

Ministarstvo trgovine rešenjem je odbilo žalbu Toplane u Majdanpeku i naložilo joj da više ne zahteva naplatu grejanja od korisnice koja tu uslugu ne želi. Ovo rešenje organizacija potrošača "Efektiva" je nazvala - istorijskim, jer se njime, kako navode, otvara put potrošačima da se isključe sa grejanja toplana u gradovima u Srbiji. U Ministarstvu trgovine, ipak, za portal N1 ističu da se ovo rešenje ne može primeniti na sve slučajeve nezadovoljnih potrošača koji nastoje da izdejstvuju obustavu pružanja usluge grejanja, kao i da postoji i viša instanca za žalbu - Upravni sud.

Korisnica ne želi uslugu grejanja, dva puta podnosi zahtev za isključenje sa distributivne mreže, a javno komunalno preduzeće joj uporno isporučuje toplotnu energiju. I zahteva plaćanje računa.

Rešenjem je Ministarstvo trgovine konstatovalo da Toplana obavlja „nepoštenu i nasrtljivu poslovnu praksu“, isporučujući toplotnu energiju potrošaču.

„Ministarstvo trgovine je nedavno donelo pravnosnažno rešenje, po kom je utvrđeno da toplana u Majdanpeku obavlja nepoštenu, tj nasrtljivu poslovnu praksu, time što uslovljava potrošača da plati uslugu grejanja koju on ne želi. Do sada su potrošači bili uslovljavani raznim preprekama, koje su ih nezakonito sprečavale da ostvare svoje pravo da ne primaju uslugu koju ne žele, odnosno, pružale su mogućnost toplanama da potrošače drže ‘zaključane’ u ugovornom odnosu, koji čak i ne postoji“, navela je „Efektiva“.

Navedenim rešenjem, navodi „Efektiva“, ustanovljeno je da je dotični potrošač dva puta podnosio zahtev za isključenje sa mreže grejanja, ali da je toplana iste ignorisala i nastavila je da ispostavlja račune, nakon čega je pokrenula i postupak utuženja.

„Ovim rešenjem se prekida monopolistička dominacija toplana po Srbiji, a istim će potrošačima biti omogućeno da se isključe sa grejanja i potraže ekonomičniji način za zagrevanje stambenog prostora“, navode u ovoj organizaciji potrošača.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za portal N1 navode da je konkretnoj upravnoj stvari u prvostepenom rešenju tržišni inspektor utvrdio činjenično stanje, a drugostepeni organ – ministarstvo, svojim rešenjem odbio žalbu javno-komunalnog preduzeća. Jer, kako ističu, činjenično stanje u prvostepenom postupku potpuno je i tačno utvrđeno.

„Prvostepeno i drugostepeno rešenje doneta su za konkretnu upravnu stvar i ne mogu se primeniti na sve slučajeve nezadovoljnih potrošača koji nastoje da izdejstvuju obustavu pružanja usluge grejanja“, preciziraju u Ministarstvu trgovine.

Kako ukazuju, prvostepenim rešenjem Sektora tržišne inspekcije naloženo je JKP Majdanpek (toplana) da prestane da zahteva od konkretnog potrošača da plati snabdevanje toplotnom energijom koju potrošač ne traži i ne želi počev od grejne sezone 2020/2021, te u „tom smislu u prvostepenom postupku nije odlučivano o mogućnosti isključenja potrošača sa daljinskog grejanja“.

„Posebno napominjemo da protiv drugostepenog rešenja žalilac JKP Majdanpek može izjaviti tužbu Upravnom sudu i ako to učini na taj će biti izvršena sudska provera drugostepenog rešenja Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija“, ističu u ministarstvu.

Muke po grejanju

Potrošači čije radijatore zagrevaju gradske toplane, imaju mogućnost da se isključe sa daljinskog grejanja. To se, najčešće, dešava u slučajevima kada građani smatraju da su im računi previsoki, ili kada nisu zadovoljni kvalitetom grejanja.

Ceo postupak je, međutim, prilično komplikovan i – košta.

U nekim slučajevima, kada nije moguće potpuno isključenje, jer bi to, na primer, onemogućilo snabdevanje toplotnom energijom stanara na višim spratovima, potrošaču koji želi da se isključi sa gradske daljinske mreže grejanja, toplana će ipak zaračunavati određeni procenat mesečnog računa, iako se korisnik odrekao ove usluge.

Komentari

Vaš komentar