Da li se građani najviše žale na isporuku robe? Efektiva sumnja u podatke države

Potrošači su se u poslednjih godinu dana najviše žalili na kašnjenje isporuka, pokazali su podaci Nacionalnog registra potrošačkih prigovora.

Resorno ministarstvo primilo je više od 22.000 pritužbi a najviše na račun isporuke robe, kaže reporter N1. Dejan Gavrilović iz Efektive navodi da treba uzeti taj podatak uz oprez. „Resorno ministarstvo uglavnom ne prima pritužbe – one se unose Nacionalni registar putem potrošačkih organizacija, „paradržavnih“, koje su u tesnoj vezi sa Ministarstvom“, kaže on, dodajući da ta udruženja mogu da postupaju „po direktivi“.

Veruje da broj nije dobar jer statistika godinama unazad pokazuje da je najveći broj žalbi bio na saobraznost roba i usluga. „Sumnjam da Ministarstvo trgovine kaže tim udruženjima – nemojte da unosite žalbe, recimo, na komunalne usluge i kablovske i mobilne operatore, već unosite na isporuke nameštaja, bele tehnike… Onda se kreira problem tamo gde on nije možda toliko urgentan“, navodi.

Kaže da to njegovo uverenje počiva na činjenici da smo imali pandemiju korona virusa, krizu zbog početka rata u Ukrajini kada su bili otežani lanci snabdevanja, „pa nismo imali dominantno žalbe potrošača na isporuku, a sada ih odjednom imamo“. Mislim da taj podatak nije pravi, dodaje.