Da li više milijardera ima Srbija ili Hrvatska i ko je “regionalni Ilon Mask”

Biznis 29. dec 202209:26 16 komentara
Ilon Mask
Tanjug/Patrick Pleul/Pool Photo via AP, File

Logično je da Srbija i Hrvatska kao dve najveće države u regionu imaju najviše bogatih, a na listi prvih 10 rezultat je 5-5, kaže novinar Miša Brkić, predstavljajući listu najbogatijih ljudi u regionu koju ekskluzivno objavljuje Nedeljnik.

Srbija ima više milijardera, ali Brkić kaže da je u Srbiji BDP 9.000 evra naspram 17.000 u Hrvatskoj.

Najbogatije kompanije su zapravo regionalne poslovne grupe, i to je poruka političarima u regionu da granice ne treba da budu prepreka i problem za poslovanje, rekao je Brkić.

“Ključni zaključak kad se pogleda lista je da su najbogatiji ljudi, vlasnici velikih kompanija, između ostalog bogati zato što su poslovanje proširili na regionalno tržište”, kazao je on.

Pročitajte još:

Najbogatiji čovek regiona, “regionalni Ilon Mask”, je Dubravko Grgić, deoničar osiguravajućih kompanija, čije se bogatstvo procenjuje na 2,84 milijarde evra.

Ali prevlast preuzima “nova ekonomija” – IT sektor, telekomunikacije, digitalne platforme, govori Miša Brkić.

Među pet najbogatijih kompanija u regionu nalaze se tri grupacije iz sveta “nove ekonomije”, odnosno IT sektora, telekomunikacija i digitalnih platformi, a to je, prema njegovim rečima, ozbiljan signal gde ide region.

“Ta grupacija nadire, ja očekujem kad narednih godina budemo pravili listu da će taj mladi svet biti preovlađujući u regionu”, rekao je.

Komentari (16)

Vidi sve komentare