Danas: Vlasnik Alta menjačnica zaokružuje zemljište oko IMT-a

Biznis 27. jul 202222:049 komentara
imt industrija motora i traktora naovi beograd
N1

Početkom sledeće nedelje trebalo bi da se zna da li će više objekata Nove livnice sa zemljištem od 7,4 hektara na Novom Beogradu zaokružiti blok sa ranije kupljenim parcelama na više nego atraktivnoj lokaciji, a sve u rukama jednog vlasnika, Davora Macure, odnosno njegove mikro firme ABL Solvent, piše Danas.

Reč je o području gde je, prema planu detaljne regulacije koji je bio na javnom uvidu u oktobru prošle godine, predviđena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa više od 5.000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijalnog sadržaja, o čemu je pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Zemljište koje predstavlja treću, završnu etapu u sticanju vlasništva nad vrednim površinama, oglasila je za prodaju Agencija za osiguranje depozita (AOD) kao stečajni upravnik Beobanke, kojoj su objekti i parcele preneti jer je nad njima hipotekom obezbedila svoja potraživanja. Licitacija je zakazana za 1. avgust sa početnom cenom od 26 miliona evra za imovinu procenjenu na 29,9 miliona.

Parcela pod objektima koja je sada na tržištu naslanja se na kompleks koji je nekada pripadao IMT-u a već se, kroz dva dobro organizovana koraka, nalazi u vlasništvu ABL Solventa, firme sa pet zaposlenih (prema podacima za 2020. godinu, kada je bila gotovo bez ikakvih prihoda i poslovala sa gubitkom).

Danas piše da je prvo u aprilu prošle godine AOD za 13 milijardi dinara (odnosno 110 miliona evra) prodao veliki paket navodno teško naplativih potraživanja banaka u stečaju, u kome je više od polovine pripadalo Beobanci, odnosno objektima i zemljištu na Novom Beogradu nekadašnjeg IMT-a, a nad kojim je imala obezbeđenu hipoteku. Prema nekim procenama, na potraživanje Beobanke iz tog paketa odnosilo se više od 50 miliona evra, dok je zemljište, sudeći po cenama okolnih parcela, vredno bar tri puta više.

Taj pazar kasnije je, u novembru prošle godine, poslužio istoj toj firmi, ABL Solventu, da dobije kredit od AIK banke kako bi kupila i paket koji je ovoga puta na tržište iznela Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koja upravlja stečajnom masom IMT-a. Ona je prodala 35 hektara zemljišta i objekata u sastavu bloka koji je upravo u to vreme dobio već pomenuti plan regulacije. Za zemljište procenjeno na 250, plaćeno je oko 60 miliona, a jedina ponuda stigla je iz ABL Solventa.

Zapravo, u prvoj licitaciji učestvovao je i Alta Pay Group, ali se povukla tokom licitiranja pa je ABL dobio sve po početnoj ceni. Možda je značajno napomenuti da je vlasnik „konkurencije“, Alta Pay Group, upravo Davor Macura, koji je vlasnik i ABL Solventa, kao i još šest firmi ne računajući u to Alta Banku (bivša Jubmes), gde ima udeo od 82,83 odsto.

Opšrinije čitate na sajtu Danasa.

Komentari

Vaš komentar