Debata o niškom aerodromu: Najgori oblik upravljanja jednim lokalnim resursom

Biznis 22. jun 202120:04 > 21:555 komentara

Prvi ozbiljan gubitak niški aerodrom je zabeležio posto je njegovo upravljanje od grada Niša, pre tačno tri godine, preuzela država, rečeno je na debati održanoj u dvorištu Siti Smart radija.

Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović je rekao da je ovo najgori oblik upravljanja jednim lokalnim resursom, jer se na sve i dobre i loše okolnosti i prilike, najbolje reaguje iz sredine u kojoj neki resurs jeste.

„Glavna posledica predaje „Aerodroma Konstantin Veliki“ jeste to da lokalna samouprava duguje Republici na konto zemljišta koje je poklonjeno – između 6 i 10 milijardi dinara“, rekao je Jovanović.

Taj dug nije regulisan, kako je rečeno, iako je sve to, pre tri godine, bilo obećano, čak navedeno kao razlog zbog koga se preduzeće i zemljište predaje republičkim instancama.

Rešenje duga oko zemljišta jeste obećano predajom aerodroma, ali je već 2019. godine tadašnja ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila da dug nije otpisan, rečeno je na javnoj debati u Nišu.

Ukazano je na bojazan u javnosti zbog toga što uskoro ističu ugovori za low-cost linije, ugovorene u toku primarnog razvoja aviosaobraćaja u Nišu i zato što za sada nema najava šta će se dalje dešavati.

„Vlast nikako nije reagovala na predloženu ‘Aerodromsku deklaraciju’ koju je već potpisalo više od 10 nevladinih organizacija, udruženja i političkih organizacija, a poslali smo je i strankama na vlasti“, rekao je Jovanović i podsetio na sumnjive okolnosti kada se i protestovalo pre tri godine.

Gradsko veće Niša je, podsetili su, tada usvojilo plan razvoja aerodroma, u januaru 2018, ali posle samo dva meseca, isto veće donelo je odluku da niški aerodrom ne može da posluje dok ne otuđi imovinu.

Govornici su, pored Jovanovića, bili novinar Miša Brkić i novinarka Vesna Radojević. Ona je podsetila na to da je ograničenje razvoja aerodroma u Nišu posledica koncesije nad beogradskim aerodromom sa kompanijom Vansi te da je čak i ugovorom sa Vansijem to i naznačeno, a da je najtužnije to što državu niko nije uspeo da natera da koncesioni ugovor prikaže javnosti.

Komentari

Vaš komentar