Debata: Peking se u Beogradu prihvata kao pouzdan partner

Biznis 18. okt 202114:05 2 komentara
Oliver Bunić / AFP

Kineski odnosi sa Srbijom su izrazito bolji nego sa drugim zemljama u okruženju i zbog tako bliskih odnosa je u interesu Pekinga da Srbija postane članica Evropske unije, rečeno je tokom onlajn debate "Srbija na kineskom putu".

Dug Srbije prema Kini je veći od sedam milijardi dolara, pa se Beograd ne može okrenuti i otići na drugu stranu, izjavio je Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, uz konstataciju da se u Srbiji često ne radi o kineskim investicijama, već o „našim parama“, kojima se uzimaju krediti i angažuju kineske kompanije da rade na izgradnji puteva.

Vladisavljev je naveo da Srbija za važne projekte na kojima su angažovani Kinezi nije mogla pronaći druge partnere i da se Peking u Beogradu prihvata kao pouzdan partner „i pre i posle 2012. godine“.

Prema rečima Vladisavljeva, fond od devet milijardi evra, koji je EU najavila za Zapadni Balkan, neće biti tako lako dostupan kao kineski krediti.

Vladisavljev je izjavio da je ekonomska orijentacija Beograda usmerena i dalje prema neposrednom okruženju i Zapadu, pošto je nivo spoljnotrgovinske razmene sa Kinom daleko niži u odnosu na članice EU i Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini – CEFTA.

Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost je rekao da je Srbija nudila Kinezima Rudarsko-topioničarski bazen Bor i železaru u Smederevu jer niko drugi nije hteo da ih kupi, a ne vođena spoljnopolitičkim prioritetima.

Proroković: Pogoršanje odnosa Zapada i Pekinga uticalo na viši nivo saradnje Kine i Srbije

Proroković je izjavio da u kineskom projektu „Pojas i put“ Srbija nije bila prvi izbor Pekinga, već su favoriti bili Poljska, Rumunija, Češka, Mađarska i Bugarska.

Pogoršanje odnosa između Zapada i Pekinga je uticalo na viši nivo saradnje Kine i Srbije, naveo je Proroković.

Prema njegovim rečima, prisustvo Kine u regionu smeta Vašingtonu i EU, mada su godinama zapostavljali Zapadni Balkan.

Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove je izjavio da se Srbija nalazi u sistemu EU, mada nije njena članica.

Napetosti između Vašingtona i Pekinga rastu, što se, u slučaju teže krize, može reflektovati na Srbiju, uz drastične posledice za položaj Beograda. U toj situaciji bi sa obe strane stigle poruke „ili – ili“, rekao je Novaković, uz konstataciju: Niko nas nije terao da nam EU bude jedan od glavnih prioriteta.

Ako je to strateški cilj, treba da vodimo računa o onome što nam poručuju iz nekih članica EU, izjavio je Novaković.

Ivona Lađevac iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu je navela da se EU približava Kini, sa kojom ima blisku ekonomsku saradnju.

Kina je potrebna EU, kao i neke druge azijske zemlje, što je posledica globalizacije. U takvoj situaciji, Srbija može i ima slobodu da sarađuje sa svima, ocenila je Ivona Lađevac.

Prema njenim rečima, Kina je došla u Srbiju i Evropu „da bi tu ostala“.

Pošto je prerasla Aziju, Kina je dovoljno moćna da ostane u Evropi. Kina preuzima mesta koje su Amerikanci držali decenijama, kazala je Ivona Lađevac.

Komentari (2)

Vidi sve komentare