Delta holding počeo renoviranje Sava centra

Biznis 23. dec 202115:04 > 21:176 komentara
Sava Centar rekonstrukcija
BETAPHOTO/DELTA HOLDING/MO

Delta holding najavio je danas početak temeljne rekonstrukcije kongresnog centra "Sava" u Beogradu, koja će trajati naredne dve godine i u koju će biti uloženo više od 80 miliona evra.

Na svečanosti povodom početka rekonstrukcije, direktorka projektovanja i izgradnje u Delta Real Estate Katarina Gajić rekla je da će se uraditi potpuna rekonstrukcija, ali uz zadržavanje spoljašnjeg izgleda i svih osobenosti koje su zaštićene odlukama nadležnih institucija.

Povezane vesti

„Zamenićemo staklenu fasadu, instalacije, opremu, ugradiće se novi energetski efikasni automatizovani sistemi visokog novoa bezbednosti, ugradiće se nova audio-video i scenska tehnika, poboljšati enterijer i nameštaj, sprovesti unutrašnja reorganizacija prostora, kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za ponovno održavanje međunrodnih kongresa, hibridnih i multifunkcionalnih događaja“, kazala je Gajić na svečanosti povodom početka rekonstrukcije.

Kako je navela, novac za te radove će se obezbediti kroz projektno finansiranje, u saradnji sa bankama, a tokom radova na gradilištu će biti zaposleno oko 1.000 radnika.

Rekla je i da je za menje od godinu dana, od kupovine centra „Sava“, pribavljena dozvola za sanaciju fasade.

„Ovim počinjemo samo prvu fazu radova kako bi centar ‘Sava’ konačno dobio adekvatan, vodonepropustljiv, termički izolovan fasadni omotač“, kazala je Gajić.

Istakla je da je želja Delta Holdinga da se objekat, delo arhitekte Stojana Maksimovića, „unaporedi, poboljša, u skladu sa svim aktuelnim propisima, da se ojača seizmička stabilnost“.

Direktorka centra „Sava“ Kristina Mirosavljević rekla je da je vizija kompanije da taj centar postane ključni kongresni, poslovni i kulturni centar u regionu jugoistočne Evrope.

„Renovirani centar ‘Sava’ imaće moderne i atraktivne prostore za umrežavanje, manje sale za korporativne skupove i paralelne sesije tokom velikih kongresa. Planirana je i biznis zona, kao i šoping zona sa dodatnim sadržajima“, kazala je ona.

Direktorka Delta Real Estate Angelina Nekić istakla je da je centar „Sava“ svojevrstan spomenik kulture, simbol Beograda i Srbije, čija je gradnja završena, 1979. godine, a koji je kompanija dugo i želela da ima u svom portfoliju.

„Smatramo da imamo najbolji tim i sa inženjerske i sa komercijalne strane koji može da renovira ovaj objekat i da mu vrati stari sjaj. Za nas je ovo projekat od izuzetnog značaja. Za nas je to početak novog investicionog ciklusa i nadamo se da će centar ‘Sava’ biti samo jedan u nizu projekata i da je to samo početak investiranja u Beogradu“, kazala je Nekić.

Dodala je da se planira investiranje od oko 500 miliona evra na još dve lokacije u Beogradu, u Bloku 20 i u uluci Despota Stefana, koje će se naredne dve godine otvoriti kao gradilišta za stambeno-poslovne objekte.

Delta holding kupio je centar „Sava“ novembra prošle godine po ceni od 17,5 miliona evra, uz uslov konkursa koji je novog vlasnika obavezao da uloži najmanje 50 miliona evra i da objekat ne menja namenu.

Skupu je prisustvovao i vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković.

Komentari

Vaš komentar