Demokratska stranka: EPS kupuje struju zbog lošeg remonta u TENT

Ekonomija 12. nov 202111:05 > 11:05 4 komentara
TENT, Termoelektrana Nikola Tesla, Obrenovac
Shutterstock

Demokratska stranka saopštila je da je zbog lošeg planiranja i izvođenja remonta bloka "B1" u termoelektrani "Nikola Tesla" Elektroprivreda Srbije (EPS) prinuđena da kupuje oko deset odsto električne energije koju dnevno proizvede.

Pročitajte još:

„Jednostavna računica dovodi do podatka da Srbija dnevno nepotrebno uvozi oko 10.000 MWh električne energije samo zbog toga što remont nije bio urađen u skladu sa pravilima struke“, naveo je Resorni odbor za rudarstvo i energetiku DS.

Finansijski gubitak može se, kako se navodi, proceniti na dva miliona evra po danu, na osnovu trenutne cene električne energije u regionu. Podseća se da je nedavna havarija na gasovodu u Bugarskoj izazvala potpuni prekid isporuke ruskog gasa Srbiji 1. novembra i zbog toga su neke toplane ostale bez energenta.

Da bi se stabilizovalo snabdevanje, Srbijagas je, kako je navela DS interventno kupio pet miliona kubnih metara gasa od Mađarske.

„Svi smo se sa pravom pitali zašto se nije intervenisalo iz podzemnog skladišta Banatski Dvor, posebno imajući u vidu činjenicu da smo nedavno sa vrha države uveravani da je Banatski Dvor pun i da spokojno možemo dočekati predstojeću grejnu sezonu i zimu“, navedeno je u saopštenju.

DS je podsetila da dugoročni ugovor koji su sklopili Srbijagas i Gasprom predviđa nabavnu cenu gasa za Srbiju od 260 dolara za 1.000 kubnih metara i sa ovim komercijalnim parametrima je punjeno gasno skladište tokom leta.

Cena gasa u Evropi je, kako je navedeno, ovih dana izuzetno visoka i kreće se i preko 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara, tako da je za samo jedan dan potpuno nepotrebno potrošeno 4,7 miliona dolara.

Resorni odbor DS je podsetio i da je Državna revizorska institucija Srbije utvrdila nepravilnosti u poslovanju EPS-a jer nije postupao u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama prilikom planiranja, sprovodjenja postupaka i izveštavanja o javnim nabavkama čija procenjena vrednost iznosi 43,38 milijardi dinara.

„EPS je u 2019. godini zaključio ugovore o privremenim poslovima koji po svojoj prirodi nisu privremenog karaktera jer traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini, što nije u skladu sa Zakonom o radu, i po tom osnovu je obračunao i isplatilo naknadu u iznosu od 45,83 miliona dinara“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je „činjenica da isto lice više od četiri godine obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora EPS-a nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kao ni to što predsednik i članovi Nadzornog odbora vrše funkciju i nakon isteka mandata 2018. godine“.

„DRI je utvrdila da su najveće nepravilnosti u javnim nabavkama u 2020. godini utvrdjene kod JP Putevi Srbije, EPS-a i Društva za upravljanje železnicom – Infrastruktura železnice Srbije u iznosu od 125,61 milijardi dinara, što iznosi oko 97 odsto od ukupno utvrdjenih nepravilnosti u javnim nabavkama u 2020. godini“, navela je DS.

DS je naveo da je taj novac, novac svih građana Srbije, koji je završio u profitu nekih kompanija i verovatno džepovima donosioca odluka, mogao upotrebiti za izgradnju novih škola, vrtića, bolnica ili podizanja standarda života građana.

„Transparentno upravljanje javnim preduzećima je nasušna potreba svih gradjana Srbije, bez koje nema sigurnosti gradjana o kojoj predsednik stalno govori“, navela je DS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare