Demostat: Kompanije iz EU ubedljivo najveći investitori u Srbiji

Biznis 07. feb 202312:1010 komentara
srbija EU evropska unija n1
N1

Evropska unija je od 2010. do 2021. godine, prema podacima NBS i Zavoda za statistiku, bila najveći trgovinski partner Srbije i više od 63 odsto ukupnog broja stranih direktnih investicija u Srbiju došlo je od kompanija sa sedištem u EU, objavio je Demostat.

Kako je navedeno, podaci Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Zavoda za statistiku Srbije o trgovinskoj razmeni sa EU pokazuju da se ukupna trgovina Srbije od 2010. do 2021. godine odvijala oko EU, kao okosnice srpske spoljnotrgovinske razmene.

Tako je ukupna trgovina Srbije sa EU tokom 2021. godine dostigla 30,28 milijardi evra, što je 23 odsto više nego 2020. godine.

Dodaje se i da je izvoz u EU koji je Srbija ostvarila u 2021. godini postavio novi rekord kada je u pitanju ukupna vrednost izvoza ka Uniji.

Precizirano je da je u 2021. godini, kada se srpska privreda suočavala sa posledicama prve godine pandemije koronavirusa, zabeležen ukupan izvoz od skoro 14 milijardi evra, čime je prevaziđen prethodni rekord u izvozu ka EU, iz pretkrizne 2019. godine, koji je iznosio 11,4 milijarde evra.

Zabeležen je i značajan rast pokrivenosti uvoza iz EU, pa je tako 2021. godine 85 odsto srpskog uvoza robe iz Unije bilo pokriveno izvozom iz Srbije ka EU.

Među zemljama članicama EU kao posebno značajni trgovački partneri Srbije ističu se Nemačka, Italija, Mađarska, kao i Rumunija. U ove zemlje Srbija najviše izvozi svoje robe, dok iz Nemačke i Italije najviše uvozi robu.

Podseća se i da je tokom 2010. godine EU nalazila na ubedljivom prvom mestu najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije, sa skoro 10 milijardi evra vrednosti razmene.

Na drugom mestu, ali sa daleko manjom vrednošću, tada su se našle zemlje CEFTA sa nešto više od dve milijarde vredne spoljnotrgovinske razmene, a zatim i Rusija sa malo više od 1,6 milijardi evra.

Kina i SAD nalazile su se na četvrtom, odnosno petom mestu liste, a zatim su sledile Turska i Švajcarska.

Od 2011. do 2013. godine rangiranje po zemljama najvećim partnerima je ostalo nepromenjeno, s tim da je značajno porasla vrednost spoljnotrgovinske razmene sa Rusijom i Kinom, koje su i dalje ostale na trećem, odnosno četvrtom mestu po vrednosti razmene.

Demostat navodi da je sve to vreme vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i EU stabilno rasla i čvrsto ostajala na prvom mestu, da bi 2015. godine dostigla vrednost od preko 17 milijardi evra.

Ovakva situacija ostala je sve do 2020. godine, kada je Kina pomerila Rusiju sa njenog stabilnog trećeg mesta najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i sa vrednosti robne razmene od oko tri milijarde evra plasirala se na treće mesto.

Konačno, 2021. godine spoljnotrgovinska razmena sa EU dostigla je 30,28 milijardi evra i tako potvrdila svoju poziciju najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije.

Drugoplasirani partner Srbije po vrednosti robne razmene ostaju zemlje CEFTA sporazuma i nakon 11 godina, ali u obimu koji je 2021. godine za prvoplasiranom EU zaostajao za više od 25 milijardi evra.

Komentari

Vaš komentar