Deo frilensera napustio Udruženje radnika na internetu, traži nove pregovore

Biznis 27. apr 202113:39 komentara
N1

Ne pristajemo na "predlog" Vlade Srbije koju je pojedinac, u tom trenutku zastupnik Udruženja radnika na internetu, prihvatio. Ovim putem se ograđujemo od Udruženja radnika na internetu, kao njihovi dosadašnji članovi, i od svih odluka koje su u naše ime, a bez našeg znanja i saglasnosti, doneli predstavnici, navodi se u saopštenju grupe građana - frilensera koji su istupili iz pomenutog udruženja. Ovi frilenseri pismeno su uputili poziv predsedniku Srbije za razgovore, a ističu da se ovakav predlog zakona ne odnosi samo na frilensere već na sve građane koji su preko računa primali novčane doznake iz inostranstva i kojih ima, navode - stotine hiljada.

„Obaveštavamo javnost da su predstavnici Udruženja prekršili Statut (između ostalog član 5). Članovi udruženja nisu obavešteni o predlogu Vlade. Glasanje je usledilo nakon prihvatanja predloga Vlade. Na naše molbe da se dostavi ono na šta smo mi to navodno pristali, zastupnik i Uprava udruženja nisu dostavili konkretan predlog već su zahtevali da se o njemu izjasnimo sa da ili ne bez ikakvog obrazloženja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je uprava Udruženja radnika na interenetu, prema njihovom saznanju, ponudu Vlade Srbije dobila – u restoranu.

„Većina prisutnih članova, po sopstvenom svedočenju, nije ni bila svesna toga šta se događa za stolom za kojim je sedela Uprava udruženja. Smatramo da se odluke od životnog značaja za desetine hiljada ljudi i njihovih porodica ne donose nakon nekoliko pića i za kafanskim stolom bez ikakvih konsultacija sa članovima Udruženja, i svim licima pogođenim ovom odlukom. Smatramo da je uprava udruženja prekršila svoja ovlašćenja ovim usmenim dogovorom“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, netransparentnost uprave udruženja prema svojim članovima postoji od početka i mnoge su se odluke donosile bez prethodnog glasanja članova o njima, što povređuje Statut udruženja.

„Takođe smo primetili da je statut, od trenutka kada su počele povrede istog, urgentno uklonjen sa sajta Udruženja, pa smo bili prinuđeni da ga čitamo na sajtu APR-a. Po našim saznanjima, Uprava udruženja je netransparentno trošila novac, i po izjavama nekih članova Uprava je na jednom od internih sastanaka izjavila kako je veća količina novca od donacija zarobljena na Pejpal nalogu usled manipulacija istim. Smatramo da je naša dužnost da na ovo ukažemo finansijskoj policiji“, navodi se u saopštenju sada bivših članova Udruženja radnika na internetu.

Oni navode da ne prihvataju, niti se slažu, sa odlukama koje uprava udruženja donosi u ime svojih članova donosi.

„Naš pristanak na prihvatanje dogovora nisu dobili, niti je Miran Pogačar dobio napismeno naše punomoćje, da bi u naše ime odlučivao o našim životima“, navodi se u saopštenju.

Ovi frilenseri ističu da su, usled nemogućnosti registracije novog udruženja u jako kratkom roku, pre izjašnjavanja poslanika u Skupštini o predlogu Zakona, prinuđeni da deluju kao grupa građana.

„U roku od nekoliko dana poslali smo molbu predsedniku Srbije za razgovor. U procesu smo registracije novog udruženja koje bi imalo legitimitet za razgovore sa Vladom i Poreskom upravom. Još jednom apelujemo na javnost da je ovim predlogom Zakona obuhvaćeno na stotine hiljada građana, koji su imali ino doznake na račun fizičkog lica. Poreska uprava je objavila kako je 99,7 odsto ljudi, obuhvaćenim promenama Zakona, navodno svesno utajila poreze i doprinose“, ističu u saopštenju.

Podsetimo, poslanici Skupštine Srbije treba da usvoje izmene i dopune dva zakona – o porezu na dohodak građana i o doprnosima za obavezno socijalno osiguranje, čime bi se regulisao obračun i naplata poreza na prihode frilensera u poslednjih pet godina.

Udruženje radnika na internetu prihvatilo je poslednji, izmenjeni predlog Vlade Srbije koji podrazumeva 50 odsto normiranih troškova (poresko oslobođenje), 32.000 dinara neoporezivog dela, dok ostatak čini poresku osnovicu na koju se plaća porez i doprinosi. Frilenseri bi, prema ovom rešenju, imali pravo na reprogram duga na 10 godina, uz otpis kamate.