Deonica brze pruge do Stare Pazove će biti puštena u saobraćaj do kraja godine

Biznis 25. mar 202113:36 > 15:2024 komentara
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je radilište na železničkoj stanici Zemun, gde je, pored velikog broja koloseka, napravljena nova zgrada, a od kineskih izvođača je dobio obećanje da će modernizacija 34 kilometra pruge od Beograda do Stare Pazove, biti završena krajem septembra i da će deonica do kraja godine biti puštena u saobraćaj.

Vozovi će od Beograda do Novog Sada moći da idu 200 kilometara na sat, a u ponedeljak je pušten u saobraćaj levi kolosek pruge od Batajnice do Stare Pazove.

Pročitajte još

„Ovo je drugo lice Srbije. Mi se odavno ne vozimo vozovima, mi smo zaboravili na železnicu“, konstatovao je Vučić.

Na železničkoj stanici u Zemunu do sada je završeno pet od 11 koloseka, kao i stanična zgrada, a pri kraju su radovi na podzemnom prolazu.

Vučić je izjavio da će izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice verovatno početi u septembru ove godine.

„O tome sam danas razgovarao sa predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i kineskim partnerima i verujem da će radovi početi u septembru“, kazao je prilikom obilaska završnih radova na izgradnji vijadukta u Beškoj, koji je deo pruge Stara Pazova-Novi Sad.

Dodao je da ima još mnogo posla oko eksproprijacije na toj deonici dugoj 108 kilometara, precizirajući da treba esproprisati 4.500 katastarskih parcela.

„To je četiri puta više nego što smo u 2010. imali katastarskih parcela za eksproprijaciju na teritoriji cele Srbije“, kazao je Vučić.

Najavio je i da se uskoro u Novom Sadu otvara fabrika čokolada švajcarske kompanije „Bari Kalebo“, a u Novom Sadu očekuje i najveću japansku investiciju u Srbiji do sada, ali nije precizirao detalje.

Sa Fabricijem o projektima iz oblasti putne, železničke i gasne infrastrukture

Vučić je razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem o projektima iz oblasti putne, železničke i gasne infrastrukture, koje će finansirati Evropska unija uz podršku Evropske investicione banke.

Oni su pozitivno ocenili dosadašnje rezultate u oblasti transportne i gasne infrastrukture, a posebno su razmatrali raspisivanje tendera za izvođenje radova na prvoj deonici „autoputa mira“ Niš-Pločnik, čija izgradnja se očekuje početkom leta, kao i izbor izvođača radova za gasni interkonektor Srbija – Bugarska do septembra.

Istakli su značaj izgradnje strateškog pružnog pravca Beograd – Niš – Preševo, produžetka Transevropske transportne mreže, navodi se u saopštenju Službe predsednika Republike za saradnju sa medijima.

Fabrici je podsetio da je Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan Evropska unija obezbedila devet milijardi evra bespovratnih sredstava za taj region za prioritetne investicione projekte u ključnim oblastima transporta, energetike i zelene i digitalne tranzicije, kojima će se stvoriti održiv rast i nova radna mesta.

Komentari

Vaš komentar