NBS: Devizne rezerve na kraju jula iznosile 14,58 milijardi evra

Biznis 11. avg 202112:375 komentara
Narodna banka Srbije, Banka, Srbija, zgrada,
Izvor: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju jula iznosile 14,58 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, saopšteno je iz NBS uz napomenu da je to dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve, odnosno suma umanjena za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju jula iznosile su 12.175,9 miliona evra.

Na kraju jula bruto devizne rezerve bile su za 488,5 miliona evra uvećane u odnosu na kraju prethodnog meseca, što je prvenstveno rezultat priliva po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu u iznosu od 510 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno je uticao i priliv po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima – ukupno 74,3 miliona evra, kako i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 96,8 miliona evra.

Ti prilivi su, kako navodi NBS, bili više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i odlive po drugim osnovima.

U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 380 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto kupila 700 miliona evra, navedeno je u saopštenju NBS.

Komentari

Vaš komentar