Direktor Energetske zajednice: Srbija treba da otvori tržište gasa

Biznis 18. okt 202210:435 komentara
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Direktor Energetske zajednice Artur Lorkovski izjavio je za list Politika da je Gasprom jedini dobavljač gasa za Srbiju, jer njeno tržište nije otvoreno za alternativne snabdevače, dok je uvoz sirove nafte diversifikovan i stiže iz Iraka, Rusije, Kazahstana, Rumunije i Hrvatske.

Skladišta gasa u Evropi su popunjena na rekordno visokom niovu, 91 odsto, a uvoz gasa iz Rusije je na veoma niskom nivou od osam odsto, rekao je Lorkovski.

POVEZANE VESTI

Kao nekada druge evropske zemlje i Srbija bi mogla privremeno da profitira od povoljnih cena gasa, ali danas je svima očigledno da ova saradnja nije bez rizika, jer se Gasprom nije pokazao kao pouzdan snabdevač, dodao je on.

Zapamtite, rekao je Lorkovski, da je učešće gasa u potrošnji energije u Srbiji oko 10 odsto.

Sektor električne energije je važan i Srbija je snažno povezana sa susednim zemljama i može da trguje strujom ako bude potrebno tokom cele zime, dodao je on.

Lorkovski je ocenio da bi primena trećeg paketa liberalizacije omogućila konkurenciju koja bi srpskim potrošačima ponudila gas.

Na sreću, za razliku od gasa, Srbija ima pristup otvorenom globalnom tržištu nafte i alternativne opcije snabdevanja su dostupne, rekao je on i objasnio da je šesti paket sankcija bio reakcija na ruske zločine u Ukrajini, i prema njima, Hrvatska ne može dozvoliti da se ruska sirova nafta transportuje sa terminala Omišalj.

Komentari

Vaš komentar