Direktor „Srbijašuma“: Neopravdano povišene cene ogreva, hitno ograničiti izvoz

Biznis 20. maj 202211:29 > 11:307 komentara
ogrev drva ugalj grejanje peć
Shutterstock/ilustracija

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović izjavio je da su neopravdano povišene cene ogreva i da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.

Pročitajte još:

Braunović je za RTS rekao da su za osam godina u „Srbijašumama“ cene povećane svega za pet posto.

„Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu koliko čujemo oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču“, kazao je Braunović.

On je naglasio da su cene peleta koje idu i do 40.000 dinara apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz „Srbijašuma“ košta maksimalno 8.000 dinara.

„Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. ‘Srbijašume’ su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji danas u Srbiji ne postoje, jer ih sada ima 100.000“, rekao je Braunović.

Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom „Srbijašume“ razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom prema njima.

„Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova“, rekao je Braunović.

Komentari

Vaš komentar