Direktor Telekoma priznao da postoji dokument koji je objavila N1 televizija

Biznis 10. feb 202119:37 > 19:59 komentara

Češki premijer Andrej Babiš rekao je u Beogradu da je obavešten o postojanju ugovora Telekoma i Telenora, i kaže da se čeka reakcija Komisije za zaštitu konkurencije. Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić ocenjuje da na ugovor Telekoma i Telenora treba da reaguje Tužilaštvo. A direktor Telekoma Vladimir Lučić, 17 dana pošto je N1 televizija to objavila, priznaje da zaista postoji dokument koji za cilj ima uništenje SBB-a, United Media i kanala N1 i Nova S.

Direktor Telekoma stiže svuda osim na N1. Pošto je obišao televizije sa nacionalnom frekvencijom gostovao je i na kablovskoj televiziji K1. Tema je samo jedna – ugovor sa Telenorom.

POVEZANE VESTI:

Vladimir Lučić tvrdi da sa tom kompanijom nema zajedničkih ciljeva, ali prvi put priznaje da je dokument koji je objavila N1 televizija jeste dokument Telekoma Srbija.

K1: Govori se da je ovo poslovni potez, da apsolutno nema nikakve veze sa slobodom medija, još jednom Vas pitam da nam objasnite kako nema nikakve veze ako se SBB svodi na 30 posto i ako neće moći da finansira svoje kanale. Samo da podsetim u dokumentu do kojeg je došao N1, dokumentu Telekoma piše što se tiče sadržaja, naših TV kanala kako se korišćenje naše infrastrukture podrazumeva i korišćenje naših sadržaja omogući će se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United Media kanale, samim tim ugovorom za pomenutu uslugu se stavlja tačka na poslovanje United Media kao i SBB-a u Srbiji.

Lučić: Znači ono kao što sam bio i objasnio prethodno. Ajde šta smo mi mislili, mi smo mislili, pazite, znači mi smo mislili, faktički ako hoćete tako da se izrazim – srušili jedan koncept monopola i uveli novu konkurentnost.

Iako tvrdi da se samo uvodi nova konkuretnost smernice za dalji rad Telekoma Srbija jasno pokazuju cilj ugovora sa Telenorom

„Potpuno urušavanje SBB-a posle ulaska Telenora. Urušavanjem SBB-a Telekom će ostati jedini isporučilac sadržaja sa mogućnošću stvaranja novih kanala i zarađivanja kao od Telenora tako i od korisnika“, stoji u dokumentima Telekoma do kojih je došla TV N1.

Vasilić: Tužilaštvo mora da reaguje

N1

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić ocenjuje da u ugovoru Telekoma i Telenora ima mnogo spornih elemenata. Kako Telekom kao državno preduzeće može pravo korišćenja koje je dobilo od države da prenosi na treće lice, pita Vasilić.

„Ko je dao Telekomu saglasnost, morala je dati Vlada ili ministar saglasnost da Telekom može takav ugovor da zakluči jer se radi o javnoj svojini, ako to ne uradi ni Vlada ni ministri, onda to može da uradi tužilac po prijavi za krivično delo, jer na raspolaganje sa državnom imovinom na taj način je nedozvoljeno“, upozorava Vasilić.

Babiš: To je pitanje Srbije

Tanjug/Zoran Žestić

U poseti Srbiji danas je bio premijer Češke Andrej Babiš. Vlasnik Telenora u Srbiji je Čeh Peter Kelner. Novinare češkog nacionalnog radija interesovalo je kako će ta zemlja reagovati na poslovanje češke kompanije u našoj zemlji.

Novinarka: Razgovarali ste o investicijama između Češke i Srbije. Da li ste se zaineresovali za za temu koja je prisutna u Srbiji – da aktivnosti Petra Kelnera i PPF grupe mogu da doprinesu gašenju pojedinih medija u Srbiji, i da li mislite da biste to trebalo da rešavate?

Babiš: Ambasador nas je obavestio o tome. Koliko sam shvatio reč je o sporu kompanija koji bi trebalo da reši Komisija za zaštitu konkurencije. To je tema kojom ne bi trebalo da se bavom lično, primio sam k znanju i to je pitanje Srbije.

Podsećamo da je na 388. sednici izvršnog odbora Telekoma, prema našim saznanjima, direktor Vladimir Lučić rekao da su ovakav ugovor tražili predsedici Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban što Vučić za sada demantuje.