Đedović: Đerdap 1 i dalje jedan od stubova elektroenergetskog sistema Srbije

Ekonomija 08. dec 202316:41 18 komentara
Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je hidroelektrana "Đerdap 1" jedan od stubova elektroenergetskog sistema države i da je revitalizacijom obezbeđen njen duži radni vek, kao i veća proizvodnja i pouzdanost u radu.

„Hidroelektrana ‘Đerdap 1’ je više od pet decenija ponos srpske hidroenergetike i uspešno urađenom revitalizacijom biće to sigurno i narednih 30 do 40 godina, on je deo istorije, ali će završetkom revitalizacije biti i deo budućnosti Srbije“, poručila Đedović Handanović povodom obeležavanja završetka revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane, saopštilo je ministarstvo.

Kako je navela, hidroelektrana je remontom dobila povećanu snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost.

„Revitalizacijom smo uvećali kapacitet hidroelektrane i praktično dobili novih 100 zelenih megavata. Hidroelektrana ‘Đerdap 1’ daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti sistema i trenutno učestvuje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 23 odsto. Velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova našeg elektroenergetskog sistema, kao i veliki i stabilni proizvođači zelene energije, a planiramo da gradimo i nove reverzibilne hidroelektrane, pre svega reverzibilnu hidroelektranu ‘Bistrica’, što je važno zbog stabilnosti snabdevanja i integracije novih elektrana koje koriste energiju sunca i vetra“, navela je ministarka.

Podsetila da je u obnovu „Đerdapa 1“ uloženo više od 180 miliona evra.

Glavni isporučilac opreme je ruska firma „Silovije mašini“, deo opreme revitalizovan je u domaćim fabrikama, a izvođači su bili radnici nekoliko domaćih firmi.

Obeležavanju kraja revitalizacije poslednjeg agregata najveće srpske hidroelektrane prisustvovali su v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harcenko i predstavnici ruske firme „Silovije mašini“.

„Veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane već je pokazao odlične rezultate. Proizvodnja je nadmašila projektovanu godišnju od 1,5 milijardi kWh, a postavljen je dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh“, izjavio je v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković.

On je poručio da EPS nastavlja revitalizacije u hidro sektoru, a najznačajniji projekti su modernizacija „Vlasinskih hidroelektrana“, „Bistrice“, „Potpeć“ i „Đerdap 2“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare