Đedović Handanović: Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska u prvim nedeljama novembra

Ekonomija 27. okt 202314:51 24 komentara
Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i najavila da će gradnja ovog strateški važnog gasovoda biti završena u prvim nedeljama novembra.

„Radovi na gasnoj internonekciji ušli su u finalnu fazu, do sada je izvedeno oko 98 odsto radova. Očekujemo da izgradnja bude završena u prve dve nedelje novembra i da se krene u pribavljanje neophodnih dozvola kako bismo obezbedili da gasovod u narednim nedeljama postane operativan. Ministarstvo prati realizaciju ovog projekta na dnevnom nivou i tako će biti do samog završetka”, rekla je ministarka koja je danas obišla gasnu merno-regulacionu stanicu u mestu Trupale kod Niša i imala radni sastanak sa izvođačima i drugim učesnicima u projektu.

Ona je istakla da je gasni interkonektor Srbija-Bugarska projekat od strateške važnosti za Srbiju zbog diversifikacije izvora snabdevanja gasom.

„Sa ovom interkonekcijom, pored ruskog gasa koji je važan i stabilan izvor snabdevanja, imaćemo mogućnost da se preko Bugarske povežemo i sa gasom iz Azerbejdžana i LNG terminala u Grčkoj. Pregovaramo sa kompanijom iz Azerbejdžana i do kraja novembra očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Azerbejdžana, kao i komercijalnog ugovora između azerbejdžanskog snabdevača i JP ‘Srbijagas’, rekla je Đedović Handanović i dodala da se očekuje da snabdevanje prirodnim gasom interkonektorom počne do kraja godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare