Đedović Handanović: Novo ulaganje u obnovljive izvore energije

Ekonomija 26. jan 202417:34 18 komentara

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potpisalo je danas Memorandum o razumevanju sa kineskim kompanijama Šangaj Fengling Renjubls (Shanghai Fengling Renewables) i Srbija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) o ulaganju dve milijarde evra u izgradnju vetroelektrane kapaciteta 1.500 megavata, solarne elektrane kapaciteta 500 MW i fabrike za proizvodnju vodonika.

„Projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapacitete dva gigavata, odnosno 1.500 MW vetroparka i 500 MW solarne elektrane, ali i fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanivić nakon poptpisivanja memoranduma u Vladi Srbije sa predstavnicima dve kompanije, a u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Minga.

Kako je navela, potpisivanje memoranduma je dalji korak u ciljevima Srbije ka dekarbonizaciji energetskog sektora i ka prelasku na čistije, obnovljive izvore energije (OIE).

„Memorandumom se kreće u realizaciju pojedinačno najveće investicije u OIE u narednom periodu u Srbiji“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je precizirala da je početak izgradnje postrojenja planiran u prvom kvartalu naredne godine, a prva faza od 700 MW trebalo bi da bude završena do sredine 2026.

„Do kraja 2028. trebalo bi da bude završen celokupan projekat. Znači svih 2.000 MW, i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje“, najavila je ministarka.

Kako je istakla, očekuje se da će ova investicija omogućiti otvaranje od 300 do 500 novih radnih mesta uglavnom vezanih za sektor OIE.

Prema njenim rečima, proizvedena energija koristiće se pre svega za potrebe proizvodnje Ziđina, koji je jedan od tri najveća izvoznika iz Srbije.

Hakerski napad na EPS

Ministarka energetike izjavila je da hakerski napad na Elektroprivredu Srbije (EPS) nije ugrozio proizvodnju struje ni bezbednosne podatke, navodeći da je to bio napad na administrativni deo sistema.

Ona je novinarima kazala da su decembarski računi za struju zbog tog napada malo kasnili, ali da su svi poslati korisnicima.

„Računi su malo kasnili usled tehničkih izazova zbog hakerskog napada, ali je sistem podizan deo po deo. Ono što je najbitnije jeste da ovaj napad nije ugrozio proizvodnju, već je bio administrativne prirode i nije ugrozio bezbednosne podatke. Zbog toga je trebalo određeno vreme da se sistem podigne“, rekla je Đedović Handanović.

Na pitanje koji je najgori mogući scenario kao posledica hakerskog napada za EPS i građane, ministarka je kazala da ona ne vidi najgori mogući scenario.

„Ne vidim kao moguć najgori scenario. Elektroprivreda je stabilizovala sistem i podići će bezbednost sistema u narednom periodu i na preporuku ministarstva telekomunikacija, oslanjajući se na iskustva i resurse koje država ima u Državnom data centru. Mislim da je oporavak siguran i na dobrom smo putu da se bolje zaštitimo od ovakvih scenarija“, rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je vlada Srbije dala preporuku ne samo EPS-u, već i drugim energetskim preduzećima da podignu i unaprede svoje bezbednosne i informacione sisteme, kako bi se ovakvi događaji u budućnosti sprečili.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare