Đedović: Ključni princip za Vladu energetska sigurnost i zaštita životne sredine

Biznis 08. dec 202212:285 komentara
DUBRAVKA ÐEDOVIĆ
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je za Vladu Srbije kada donosi odluke koje se tiču energetike i rudarstva, ključni princip zaštita životne sredine i energetska sigurnost po najmanje mogućoj ceni.

Pročitajte još:

Ona je na konferenciji o zaštiti životne sredine i energetici „Look up“ na Kopaoniku rekla da se u izgradnju sistema za odsumporavanje u najvećim termoelektranama ulaže stotine miliona evra.

„Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Kostolac B“ je završeno i radi punim kapacitetom. To je prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji je u funkciji, a za izgradnju je uloženo 96 miliona evra“, rekla je Đedović.

Dodala je da je emisija sumpor-dioksida u toj termoelektani kada se uporedi 2021. sa prethodnim godinama, manja 20 odsto.

Ona je rekla da postojeća energetska postrojenja ne mogu da se zatvore preko noći jer proizvode baznu energiju i da mora da postoji tranzicioni plan za prelazak na obnovljive izvore (OIE), a da se do tada ona učine ekološki prihvatljivijim.

Istakla je da je u toku realizacija projekta za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, vrednog više od 400 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar