Đedović: Moguća saradnja sa kompanijom Micubiši u oblasti energetske tranzicije

Biznis 07. dec 202217:537 komentara
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima japanske kompanije Micubiši (Mitsubishi Corporation) o mogućnostima saradnje u oblastima energetske tranzicije i obnovljivih izvora energije. "Srbija se, kao i sve druge zemlje, u uslovima svetske energetske krize suočava sa velikim izazovima kako bi održala energetski sektor stabilnim i kako bi bile zadovoljene potrebe građana i privrede", kazala je Đedović, saopštio je njen kabinet.

Istovremeno, dodala je, teku procesi planiranja strateških investicija kako bi bila osigurana energetska stabilnost i do 2030. godine značajno povećan udeo obnovljivih izvora energije, a do 2050. dekarbonizovan energetski sistem.

„S obzirom da ulazimo u ciklus velikih ulaganja, verujem da u okviru projekata energetske tranzicije postoji prostor za saradnju sa kompanijom Micubiši, pre svega imajući u vidu znanje, iskustvo i činjenicu da je kompanija međunarodno prepoznata i priznata u energetskim projektima“, kazala je Đedović.

Kako je saopšteno, generalni direktor Кancelarije Micubišija u Beogradu Takamasa Jano istakao je usredsređenost korporacije na borbu protiv klimatskih promena, investicije u projekte energetske tranzicije i u tom smislu izrazio želju za produbljivanjem saradnje sa Srbijom.

„Micubiši je opredeljen za učešće u projektima koji imaju cilj da se do 2030. prepolovi emisija gasova sa efektom staklene bašte, a do 2050. ti gasovi trajno eliminišu. U te svrhe opredelili smo oko 15 milijardi evra za projekte širom sveta, za obnovljive izvore energije, prirodni gas, vodonik i amonijak. Кada je reč o Srbiji, posebno smo zainteresovani za učešće u projektima izgradnje novih hidro kapaciteta, koji su potrebni Srbiji na putu energetske tranzicije“, rekao je Jano.

Komentari

Vaš komentar