Đedović: Nije ugrožena sigurnost snabdevanja naftom i naftnim derivatima

Biznis 06. dec 202211:567 komentara
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta nafte i naftnih derivata nije ugrožena kao ni rad domaće rafinerije koja radi punim kapacitetom, uprkos stupanju na snagu osmog paketa sankcija EU prema Rusiji.

„U rezervi imamo naftnih derivata za do tri meseca i spremni smo za potencijalne poremećaje na trištu“, rekla je ona na Beogradskom ekonomskom forumu.

Pročitajte još:

Dodala je da po pitanju energenata Srbiju ne čeka lak period, da se svakog dana analizira gepolitička i tržišna situacija i da se radi u najboljem interesu za građane i privredu.

Ona je podsetila je da osmi paket sankcija EU prema Rusiji podrazumeva prekid dopremanja sirove nafte iz Rusije naftovodom Janaf, jedinim kojim Srbija doprema sirovu naftu.

Kako je istakla, Janafom se ni do sada Srbija nije snabdevala isključivo ruskom naftom već je koristila i naftu iz drugih zemalja, među kojima je i Irak.

Đedović je precizirala da je učešće ruske nafte koja je dopremana Janafom zavisilo od trenutnih komercijalnih uslova na tržištu, pa je tako prošle godine oko 20 odsto od ukupnih količina nafte stizalo iz Rusije, po povoljnijim cenama.

Nova situacija na naftnom tržištu će, kako je naglasila, uticati i na državne finansije.

„Očekujem da se naftne kompanije usklade sa novim okolnostima i regulativom i orijentišu na druge izvore i time obezbede sigurnost snabdevanje tržišta“, rekla je Đedović.

Ona je istakla da će i dalje cene energenata u Srbiji zavisiti od kretanja vrednosti te robe na berzi.

„Država vodi računa da se rast cena na svetskim trištima ne prelije na domaće potrošače u punoj meri, a to se radi kad je u pitanju i cena struje i gasa. Uspeli smo da obezbedimo najmanje moguće povećanje cena struje i gasa od 1. janura naredne godine, imajući u vidu da je ono bilo neminovno“, rekla je Đedović.

Prema njenim rečima vodiće se računa o tome kako da se zaštite ugrožene kategorije stanovništva.

„Povećaćemo pomoć za ugrožene kupce“, rekla je ona navodeći i da je budžetom predloženo da za te namene sredstva budu više od tri puta povećana, i da veći broj građana bude zaštećen uredbom koja uskoro treba da bude usvojena.

Komentari

Vaš komentar