Đedović sa Bocan Harčenkom: Rusija važan energetski partner Srbije

Biznis 27. jan 202314:5114 komentara
Ministarstvo energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović kazala je u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom da je Rusija važan energetski partner Srbije i u ovim izazovnim vremenima vidi se značaj izgradnje gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbednosti Srbije.

„Obezbedili smo stabilno snabevanje gasom za građane i privredu i sa ruskim partnerima realizovali puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u našoj zemlji koja je namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije upotrebom prirodnog gasa, jednog od najčistijih goriva, što je od velikog značaja za energetsku bezbednost s obzirom da je proizvodnja dovoljna za snabdevanje oko 300.000 domaćinstava“, rekla je ministarka.

Ona je navela i da se zajedno radi na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1 i u ovoj godini se očekuje kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti njen radni vek.

Dodala je da je za Vladu i resorno ministarstvo najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

Ambasador Bocan-Harčenko izrazio je nadu da će se i u budućnosti energetska saradnja nastaviti. On je istakao da je ruska strana zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji kao i da ruske kompanije učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata, kaže se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar