Đoković o ceni kvadrata i potražnji za stanovima: Ovde su zidovi svetinja

Biznis 02. feb 202318:3630 komentara

"Cene nekretnina rastu, ali to ne znači da raste i njihova vrednost. Ne zaboravite da imamo inflaciju - devedesetih godina smo bili milijarderi, ali to ništa nije vredelo. Evro inflacija je dosta velika, što prati i cena nekretnina. A zašto se i dalje ulaže u njih? Zato što je to u Srbiji i dalje atraktivna investicija - kad nemate ništa drugo. Mi smo tradicionalisti i ovde su zidovi - svetinja", kaže za N1 procenitelj nekretnina Milić Đoković komentarišući poslednje podatke o prometu i kretanju cena na tržištu nepokretnosti u Srbiji.

Kvadrat u Srbiji je, u poslednjem kvartalu 2022. godine, poskupeo 13,7 odsto u odnosu na kraj 2021. godine. Na kostataciju da u svetu ne rastu cene nekretnina, naprotiv, Milić Đoković objašnjava da u Srbiji cene kvadrata rastu jer smo plitko tržište, nemamo gde da ulažemo, pa su nekretnine – spas.

Pročitajte još:

„U svetu je moguće ulagati u zlato, akcije, druge hartije od vrednosti. Kod nas je to malo zastupljeno, zanemarljivo. Mi smo tradicionalisti i zidovi su ovde – svetinja“,kaže Đoković. 

Ulaganje u nekretnine je i dalje, kaže, atraktivna investicija, kada ste u situaciji da nemate šta drugo.

„Stan vam ostaje kao trajno dobro. Ako se bavite najmom kao poslom – povrat uloženog možete da očekujete za 15,16 godina. Tada dolazite na nultu cifru, a ostaje vam nekretnina. U međuvremenu imate stalnu kiriju i nemate  pretarano velikih ulaganja“, kaže Đoković.

Kad će cene pasti

Do kada će cene kvadrata biti visoke pitanje je, kaže sagovornik N1 – od milion dolara.

„Statistika pokazuje da će tend rasta cena nastaviti – tržište će se smiriti tek u novembru 2023. godine kada se očekuje da se krive ponude i tražnje sastanu. Sada je potražnja četiri puta veća u odnosu na ponudu“, ukazuje Đoković.

Malo se gradi, dodaje. Problem je sa građevinskim dozvolama, procedurama. Problem je i – sporost.

„Dok završite nekretninu, pa je uknjižite, prodate… Postoji problem sa jednom tendencijom o kojoj se malo priča. Naime oko 20 odsto je manje aplikacija za građevinsku dozvolu. A to znači da će za dve godine biti 20 odsto manje stanova“, upozorava sagovornik N1.

Komentarišući činjenicu da se manje od 10 odsto nekretnina kupuje iz kredita, on kaže da za to postoji relativno lako objašnjenje. 

„Mi smo tržište vezanih transakcija – keš kupci otvaraju prvi lanac. Kad prodavac dobije svoj novac od prvog kupca, tada on postaje kupac sledeće nekretnine. Taj koeficijent je sada 4,2, što znači da se isti novac, praktično, četiri puta vrti u krug. Tako da nije realno da toliko mnogo keša ima u prometu“, pojašnajva Milić Đoković.

Na pitanje da li će se cene ikada vratiti na prethodni nivo kada krenu da padaju, on odgovara odrično.

„Ne. Neće nikada. Pitanje je ko će prvi ‘povući nogu’. Nije problem prodati – problem je kupiti. Imate novac, a nemate robu – nema dovoljno stanova. Tendencija prodaje novogradnje je neverovatna – zgrada još ne stigne do prvog sprata, a svi stanovi budu prodati“, ističe on.

Ima li jeftinih kvadrata

Govoreći o cenama nekretnina, on ističe da kvadrat košta 700, 800 do 1.000 evra samo još na obodima Srbije i ruralnim krajevima.

Prosečna cena u ostatku Srbije je mnogo veća.

„Četvoročlana porodica, za stan od 80 kvadrata danas mora da izdvoji oko 200.000 evra“, kaže Milić Đoković.

Komentari

Vaš komentar