Đukić i Godfroa: Dogovor o gasu Putinov predizborni poklon Vučiću

Biznis 26. nov 202110:31 > 11:1445 komentara
Izvor: N1

Dogovor o ceni gasa koji su postigli predsednici Srbije i Rusije predstavlja predizborni poklon Vladimira Putina Aleksandru Vučiću, slažu se karijerni diplomata Srećko Đukić i novinarka N1 Aleksandra Godfroa.

Pročitajte još:

“Time je praktično otvorena predizborna kampanja Aleksandra Vučića, u to nema nikave sumnje”, rekao je Đukić u Novom danu na N1.

Godfroa kaže da je uslovno dobra vest što će gas biti 270 dolara za 1.000 kubnih metara bar još šest meseci, ali naglašava da je bitno šta će biti postpisano u dugoročnom ugovoru, a da se to ne zna,

“To što postoji neko odlaganje onoga što ćemo platiti se zaista čini kao predizborni poklon”, rekla je ona.

Đukić dodaje da je 270 dolara prosečna evropska cena gasa, da Srbija ne dobija “ništa izuzetno” i da to nije najbolja cena, kao što se tvrdi.

Objašnjava da najbolju cenu imaju Belorusija, Jermenija i Kina, a da je sledeća cena do one za Srbiju cena koju plaća Nemačka – između 230 i 250 dolara.

“Tu nema ništa bratsko, to su činjenice. O tome pišu čak i ruski mediji”, rekao je on, komentarišući naslove provladinih medija o dogovoru o gasu.

On smatra da bi Srbija trebalo da ima još nižu cenu gasa, zato što je “svoj celkupni naftno-gasni potencijal i sektor dala Rusiji u ruke, za 400 miliona evra i još rudna renta od tri odsto”.

Đukić, koji je bio u diplomatskoj službi kada se taj ugovor sklapao, kaže da se tada govorilo da će Srbija “deliti sve blagodeti” toga što je deo gasnog i energetskog sistema Rusije, ali to nije slučaj jer se to pitanje ne postavlja sa strane Srbije.

Godfroa se slaže da je razlog toga što Srbija loše pregovara.

Na pitanje da prokomentariše to što je Putin poželeo uspeh Vučiću na izborima, kaže da nije prvi put.

Ističe da je Vučić najčešći Putinov gost poslednjih sedam godina, češći i od najbližih ruskih saveznika.

“To nekako počinje da liči na zavisnost, a ne znam koliko je to dobro za jednu zemlju, bez obzira da li je u pitanju Rusija ili neko drugi”, rekla je ona.

Govoreći o politici Srbije i odnosu sa Evropskom unijom i Rusijom, kaže da će Beograd morati da bira, a da to neće tražiti samo EU već i Moskva.

“Onog trenutka ako se bude rešilo da se ulazi u EU, stići će odgovor Rusije, kao što je stigao Ukrajini, kao što je stigao Crnoj Gori”, rekla je ona.

Na pitanje na šta treba obratiti najviše pažnje u vezi ovog sastanka, Srećko Đukić kaže da su to sa stanovišta vlasti “poeni koje će eksploatisati jako dugo, verovatno do izora”.

“Sa stanovišta spoljne politike, jedan strahoviti uklon Vučića sa evropskog puta”, rekao je on.

Navodi da Srbija pokušava da igra “nekakvu ravnotežu” između Istoka i Zapda, a u tu spoljnu politiku ne veruju do kraja ni Moskva ni Brisel, za razliku od vremena Jugoslavije, kojoj su verovali i na istoku i na zapadu.

To što radi Srbija ne može da funkcioniše – ne možete danas biti na ruskom putu, sutra na evropskom, rekao je Đukić.

Na pitanje o mogućnosti izgradnje nukelarne elektrane u Srbiji, koja se posle sastanka pominje u medijima, Đukić kaže da Srbija nema kadar potreban za to.

“Srbija nema ni jedan preduslov za izgradnju nuklearke”, rekao je Đukić, podsećajući da je na snazi zabrana izgradnje nuklearnih elektrana u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar