Dodatnih 19,5 miliona dolara od SAD za razvojno partnerstvo sa Srbijom

Biznis 20. maj 202212:36 8 komentara
Ambasada SAD

Danas je vlada SAD najavila dodatnih 19,5 miliona dolara razvojne pomoći Vladi Srbije i to kroz amandmane postojećih sporazuma o pomoći.

Kako se navodi u saopštenju, ova sredstva će se, između ostalog, koristiti kako bi se pomoglo privredi Srbije da bude konkurentnija i inkluzivnija, kako bi se unapredili postupci javnih nabavki, osnažio informacioni sistem u okviru sistema zdravstvene zaštite, promovisalo snažnije medijsko okruženje i unapredila energetska efikasnost i očuvanje biodiverziteta.

Američki ambasador Kristofer Hil prisustvovao je potpisivanju amandmana Sporazuma o pomoći, koje su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor misije USAID u Srbiji Deni Robertson.

„Zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da SAD ostaju posvećene pomoći narodu Srbije da dostigne svoje ciljeve, a to su demokratija, stabilnost, prosperitet i evropske integracije.

Današnji izazovi su višestruki i ne poznaju granice država. Obuhvataju sve od klimatskih promena i kovida-19, do korupcije i rata u Evropi. Sredstva koja sada obezbeđujemo pomoći će da se svi ovi izazovi rešavaju zajedno. Ona će ubrzati poboljšanja koja je tražio narod i Vlada Srbije. Blisko sarađujući sa vašom vladom, sredstva koja danas dajemo fokusiraće se na zaštitu životne sredine i energetsku bezbednost, javne nabavke, ključne reforme u politikama, medije i ekonomski razvoj“, rekao je Hil.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da je uverena da će Srbija sve snažnije napredovati ka svom cilju, a to je članstvo u EU.

„Kao podrška ovakvom opredeljenju naše zemlje, izuzetno nam je značajna i razvojna pomoć SAD. Ona je konkretna, podrazumeva više prilika za zaposlenje, učenje i praćenje savremenih tokova u ekonomiji, zdravstvu, socijalnoj politici, demokratizaciji društva, a dodatno je važna u današnjim političkim i ekonomskim okolnostima u Evropi i svetu“, rekla je Joksimović.

Od 2001. godine, vlada Sjedinjenih Američkih Država obezbedila je skoro 1,2 milijarde dolara razvojne pomoći Srbiji.