Dokument koji potvrđuje namere Telekoma i Telenora za „slamanje SBB-a“

Biznis 27. jan 202119:45 > 29. jan 2021 13:18 79 komentara

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je da su joj se kompanije Telekom i Telenor obratile zbog saradnje o kojoj N1 izveštava već nekoliko dana. Komisija o ovom ne može da iznese više informacija, niti da prejudicira rokove i svoje postupanje. Stručnjaci poručuju da dogovor dve kompanije, predstavlja klasičan primer kršenja pravila slobodne konkurencije, i da je njegova suština - kontrola medijskog tržišta i ukidanje nezavisnih medija.

Ako ne možeš sam da ga pobediš, ti se protiv njega udruži – možda i važi u nekom ratu, ali ne na slobodnom tržištu. Ovo je samo deo plana Telekoma i Telenora, papir na kome se jasno vidi zašto se sklapa dogovor te dve kompanije.

POVEZANE VESTI

„Saradnja sa Telenorom ima velike benefite u povećanju prihoda, korisnika i konačnom slamanju SBB-a, te takav ugovor predlažemo da se usvoji“, zaključak je plana koji su dogovorili Telekom i Telenor.

Konačno slamanje prema planu Telekoma jeste smanjenje tržišnog udela SBB-a ispod 30 odsto.

Tražili smo reakciju Komisije za zaštitu konkurencije. Ona kaže da su joj se obe kompanije obratile i da u ovom slučaju nije reč o spajanju dva tržišna učesnika, već o izuzeću od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja.

„Imajući u vidu da je reč o specifičnom tržištu za čiji razvoj i funkcionisanje su nadležna i sektorska regulatorna tela, Komisija će kao i do sada, u saradnji s njima postupati po ovom zahtevu za pojedinačno izuzeće. U ovom trenutku ne možemo da iznesemo više informacija niti da prejudiciramo rokove kao i svoje postupanje“, navela je Komisija.

„Telekom će ustupiti neku svoju imovinu isključivo Telenoru da bi i on ušao u oblast kablovske televizije i interneta, a to neće omogućiti drugima, nego obratno, to će poslužiti da se pojača monopolsko ponašanje te dve kompanije na tržištu“, rekao je konsultatn za strana ulaganja Milan Kovačević.

Nova S: Šta se dešava ako se Komisija za zaštitu konkurencije proglasi nenadležnom?

„Ne bi se smela proglasiti nenadležnom, čak bi po službenoj dužnosti već sada trebalo da se oglasi šta će da radi i da analizira taj ugovor i da utvrdi krženje pravila slobodne konkurencije“, dodaje on.

Telekom i Telenor stvorili su neprincipijelnu ekonomsku koaliciju kao dokaz koliki predator država može da bude na tržištu zaključuje ekonomista Miša Brkić. Od Komisije za zaštitu konkurencije kaže, možemo očekivati ništa i svašta.

„Mi faktički nemamo Komisiju za zaštitu konkurencije, ona liči na partijski odbor SNS-a i mi umesto da imamo regulatora koji brani tržište od napada države mi imamo ćutanje i koliko god Telekomu bilo potrebno para da uništi konkurenciju on će od države dobiti taj novac, to jeste ključni problem“, navodi on.

Printscreen

Opozicija i pojedini mediji nemaju dilemu šta se krije iza plana državnog Telekoma i privatnog Telenora.

„I to ne zbog profita, već zbog održavanja rejtinga partije i bratije, dakle put i cilj udruživanja Telenora i Telekoma da bi se uništio i eliminisao SBB jednako je nepostojanje televizija N1 i Nove S i za mene je to apsolutno alarmantno“, smatra Marinika Tepić.

„Ako imate monopol u video sadržajima, onda možete da diktirate cene i diktirate i odnos medija prema vlasti. Meni se čini da je to politički potez da bi se pod kontrolu stavili oni koji postavljaju pitanja i traže odgovore od vlasti“, naveo je novinar Ivan Protić.

A važno je postaviti i ova pitanja: da li bi češki biznismen, vlasnik Telenora, mogao da posluje na ovaj način i u Češkoj, odnosno EU i da li bi, da je Telenor ostao u vlasništvu Norveške, ovakav aranžman sa Telekomom uopšte bio moguć?