Domaći „protiv“ stranih radnika dostave: Šta muči koga, a šta kaže Wolt

Ekonomija 23. feb 202420:02 79 komentara

Delu stranih radnika koji rade dostave preko aplikacije Wolt, od ove godine uskraćena je mogućnost uvida u stvarnu zaradu koju ostvaruju i odabira dostava koje će raditi, saznaje portal Mašina. Sa druge strane, iz Udruženja dostavljača i vozača Srbije kažu da domaći radnici često nemaju posla, jer aplikacija favorizuje strane - jeftinije radnike.

Domaći ćevapi sa kajmakom ili internacionalna kuhinje, sve to može da se nađe u njihovim plavim torbama. Gradom jure, kako oni koji su na srpskoj kuhinji odrasli, tako i strani radnici. Pored porekla, među njima postoje još neke razlike.

„Poslodavcu ne odgovaram ja, ne odgovara naš čovek, jer naš čovek vidi da ga poslodavac krade, stranac ne vidi. On dobije 450 evra za mesec dana, sve su ih smestili u kolektivne centre, u kolektivne stanove“, tvrdi Ljubomir Perić, predsednik Udruženje dostavljača i vozača Srbije.

Ne vidi krađu, tvrde, jer im je to od ove godine onemogućeno preko platforme Wolt.

„Ne mogu na samoj aplikaciji da vide koliko oni zapravo zarađuju, već je njihova zarada fiksna, ona koja je dogovorena sa agencijom u tom smislu oni su angažovani za određeni broj sati i moraju da prihvate sve zahteve za dostavu koji njima stižu preko aplikacije“, kaže Marko Miletić sa portala Mašina.

Dostavljači dalje navode da se Woltu ponuda jeftinijih radnika čini vruća, pa zato njih pre biraju da baš takvu hranu što pre dostave.

Pročitajte još

„U Woltu evo sad ja da se uključim neću imati nijednu dostavu i moje kolege koje rade, par sati. Onda ti da dve-tri dostave u satu pa te opet isključe, zašto, zato što tim strancima daju jer im oni rade džabe“, kaže Perić.

Iz Wolta ističu da je manje od jedan odsto radnika iz inostranstva.

„Wolt ne pravi razliku između partnera dostavljača iz Srbije i drugih zemalja, jer na njihov angažman zapošljavanje ne može da utiče. Način i rad poslovanja agencija koji je ovde iznesen, zahteva pojašnjenje na strani agencija koje ih angažuju“, navode.

Agencije im daju ugovoren posao, uz dozvolu za rad, plaćen smeštaj i hranu, ali, tvrde dostavljači, Wolt je taj koji odlučuje koliko će ko raditi.

„Do sada su imali mogućnost da zarade i više od te fiksne zarade, ali sada, intervencijom upravo aplikacije, odnosno Wolta, oni više ne mogu da zarade ni taj deo na ruke više od onog koji je fiksno dogovoren“, kaže Miletić.

Te navode Wolt demantuje. Oni tvde da algoritam bira dostavljača u odnosu na udaljenost.

„Vidim da Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Brnabić je podržala njih da ih oni dovedu, i daju stimulaciju onome ko dovede stranca, molim vas dajte prvo stimulaciju da se naš narod zaposli“, kaže Perić.

U obostranoj muci u kojoj svi rade ovde, ne isključuju ni mogućnost zajedničkog protesta u narednom periodu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare