DPA: Dramatičan rast inflacije u Nemačkoj – nezabeležen u poslednjih pola veka

Biznis 15. jun 202210:07 19 komentara
pijaca
Pixabay

Snažno poskupljenje energenata i namirnica u maju je inflaciju u Nemačkoj "poteralo na najveću brzinu" u poslednjih skoro pola veka. Usporavanja nema na vidiku, a i ako ga bude, biće kratkoročno, ocenjuju stručnjaci u utorak, javlja dpa.

U maju su potrošačke cene bile za 7,9 posto više nego 12 meseci ranije, saopštio je njemački Zavod za statistiku. Time su cene godinu-na-godinu u najvećoj evropskoj privredi treći uzastopni mesec rasle stopom većom od sedam posto.

Povezane vesti

Od aprila do maja, cene u maloprodaji su skočile za 0,9 posto. Brojke su samo potvrdile preliminarne procene s kraja maja.

Inflacija je snažnija nego ikada od nemačkog ujedinjenja 1990. i za uporedive brojke treba otputovati u 1973-74. godinu. Tada je prva naftna kriza izazvala poskupljenje goriva i zapalila inflaciju, prenosi Fenix Magazin.

Sada je krizu izazvao ukrajinski rat, jer Rusija je ogroman izvoznik nafte i gasa. U podizanju cena u Nemačkoj, međutim, ratna neizvesnost nije jedini faktor, jer tu je i taksa na ugljen-dioksid.

Naime, od početka godine, na svaku tonu CO2 iz sagorevanja dizela, benzina, lož ulja ili gasa plaća se 30 evra.

Nikakvo popuštanje se za sada ne nazire. Veleprodajne cene, koje se prelivaju na maloprodaju, u maju su rasle međugodišnjom stopom od 22,9 posto. To jeste nešto sporije nego u aprilu – međutim, cene u veleprodaji su od aprila do maja skočile 1,0 posto.

Nemačka centralna banka očekuje godišnju inflaciju od 7,1 posto.