Drakulić EPS-u: Cena od 302,5 evra je cena vašeg neznanja i nesposobnosti

Biznis 30. dec 202119:09 38 komentara
N1

Cena električne energije od 75 evra je 3,75 puta veća od 20 evra, a 302,5 evra je cena vašeg neznanja i nesposobnosti. Ovim rečima je Zoran Drakulić, predsednik poslovnog kluba Privrednik, reagovao na izjavu Radovana Stanića, izvršnog direktora za snabdevanje električnom energijom u JP EPS, koji mu je poručio da, ako je nezadovoljan cenom od 75 evra po megavatčasu, "slobodan da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom i kod njih pronađe povoljnije uslove". Drakulić je ukazao da elektroprivrede koje vide problem nikada ne kupuju struju na spot tržištu kada je najskuplja - preko 300 evra, a danas je, dodaje, ispod 100 evra po megavatčasu. Ne može, dodaje, da pozdravi preporuku Vlade. "Jer, time građani i privreda Srbije - vlasnici EPS-a, plaćaju cenu vašeg neznanja. Mi ćemo to morati da platimo a vi ćete morati da odgovarate kad tad. U pitanju je milijarda evra", poručio je Drakulić.

Pročitajte još:

Vlada Srbije je, na sednici održanoj 29. decembra, usvojila zaključak kojim se preporučuje EPS-u da struja privredi ne poskupi do 30. juna. U zaključku se preporučuje EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, Ugovore o snabdevanju strujom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po megavatčasu bez PDV do 30. juna 2022. godine.

Na to je reagovao privrednik Zoran Drakulić navodeći da se praktično radi o poskupljenju za 56,25 odsto kada je reč o njegovom preduzću, a da cena od 75 evra u proseku znači 50 odsto višu cenu za privredu. 

Potom je usledio odgovor Elektroprivrede Srbije i njenog direktora za snabdevanje, Radovana Stanića. On je naveo da „pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića u ovoj stvari. Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno“, te poručio Drakuliću da je „slobodan je da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom koji posluju u Srbiji i kod njih pronađe povoljnije uslove snabdevanja„.

Zoran Drakulić, za N1, komentariše ovu Stanićevu izjavu.

„Obratio sam se povodom informacije medija da Vlada Srbije neće menjati cenu struje za privredu do 30. juna 2022. godine. Stvarno stanje je da će cena za privredu skočiti u proseku za oko 50 odsto. U normalnim uslovima vaša (EPS-ova) proizvodna cena ne prelazi 20 evra, što je 3,75 puta veće od ponuđenog. Nije mi jasno zašto spominjete uopšte cenu od 302,5 evra po megavatčasu. Ona je rezultat vašeg neznanja i neprofesionalnosti“, poručio je Drakulić.

Elektroprivrede koje vide problem nikada, kaže, ne kupuju struju na spot tržištu.

„Vi ste je kupovali na spotu kada je bila najskuplja a danas je ispod 100 evra po megavatčasu. Samo da vas podsetim da ste u drugom kvartalu izvezli 62 gigavatčasova po ceni od 67,77 evra za megavatčas, a u trećem kvartalu 106 gigavatčasova po ceni od 98,17 evra za megavatčas i potrošili akumulaciju na Đerdapu. To nas je koštalo posle 302,5 evra. Ko vam je to naredio? Ko to normalan radi ? Zašto niste tokom letnjih meseci radili raskrivku na ugljenokopima i spremili kvalitetan ugalj za zimsku sezonu?“, upitao je Drakulić.

On ističe da ne može da pozdravi preporuku Vlade.

„Jer, time građani i privreda Srbije – vlasnici EPS-a, plaćaju cenu vašeg neznanja. Mi ćemo to morati da platimo a vi ćete morati da odgovarate kad tad. U pitanju je milijarda evra“, poručio je Drakulić.

Komentari (38)

Vidi sve komentare