Drakulić: Struja za privredu ipak poskupljuje

Biznis 29. dec 202121:45 16 komentara
N1/ilustracija

Struja za privredu ipak će poskupeti naredne godine, iako je Vlada Srbije odlučila da na svojevstan način „ograniči“ taj rast.

Naime, Na sednici vlade je usvojen zaključak kojim se preporučuje EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju električnom energijom za snabdevanje zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po megavat-satu (MWh) bez PDV za period snabdevanja do 30. juna 2022. godine.

Povezane vesti

Predsednik poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić kaže da se praktično radi o poskupljenju od 56,25 odsto kad je reč o njegovom preduzeću, a da cena od 75 evra u proseku znači 50 odsto višu cenu za privredu.

Drakulić kaže da će to poskupljenje platiti krajnji potrošači, odnosno građani, a da poskupljenje za EPS znači najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija kada je po visokoj ceni morala da bude uvožena struja.

Vlada je preporučila da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu koji imaju zaključene ugovore a kojima je ugovorena cena više od navedene cene ponude izmenu ugovora u pogledu cene i perioda važenja sa periodom važenja od 1. januara 2022. godine.

Ukoliko kupcima električne energije na komercijalnom tržištu ugovor ističe u periodu do 30 juna, preporučeno je EPS-u da te ugovore zaključuje po jedinstvenoj ceno od 75 evra/MWh bez PDV za period snabdevanja do 30. juna.