DRI izrekao 2.155 preporuka za greške i nepravilnosti u trošenju javnog dinara

Biznis 29. mar 202215:34 2 komentara
N1

Državna revizorska institucija objavila je, na 60 stranica, tačno 2.155 preporuka koje je uputila korisnicima javnih sredstava kontrolišući njihove završne račune i pravilnost poslovanja u 2020. godini, ali i u revizijama svrsishodnosti. Tako su, na primer, revizori tokom 2020. godine izrekli ukupno 19 preporuka za Javno preduzeće "Putevi Srbije", devet za Elektroprivredu Srbije i 16 za Društvo za upravljanje železničkom infrastrukturom Infrastruktura železnice Srbije. Ova tri javna preduzeća su, podsetimo, zabeležila nepravilnosti "teške" više od milijardu evra, što je 97 odsto vrednosti od ukupno utvrđenih nepravilnosti u javnim nabavkama te godine.

Državna revizorska institucija je u revizijama sprovedenim u 2020. godini dala subjektima revizije 2.155 preporuka i objavila ih na svom vebsajtu u Registru preporuka za 2020. godinu.

Pročitajte još:

Najviše preporuka DRI je, kako je saopšteno, dala u revizijama finansijskih izveštaja 1.215, zatim u revizijama pravilnosti poslovanja 534, u revizijama svrsishodnosti poslovanja 264 preporuka, a u kombinovanim revizijama finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja 142 preporuke.

„Kada posmatramo procenat izvršenja preporuka po vrstama revizija, najveći procenat sprovođenja preporuka je, za sada, u revizijama pravilnosti poslovanja 92 odsto, a najmanji u revizijama svrsishodnosti poslovanja 50 odsto“, rekao je Duško Pejović, predsednik DRI i generalni državni revizor i dodao da je to i očekivano s obzirom da je u revizijama svrsishodnosti poslovanja manji procenat preporuka prvog prioriteta i da je potreban duži rok za otklanjanje sistemskih problema i uzroka problema obuhvaćenih temom.

Podsetimo, preporuke prvog prioriteta prema zakonu treba da budu sprovedene u roku od 90 dana i takvih su državni revizori izrekli 937 od ukupno2.155 preporuka. Preporuka drugog prioriteta, koje treba da budu realizovane u roku do godinu dana, ima 1.008, dok je 210 preporuka trećeg prioriteta, za čije je sprovođenje potrebno do tri godine.

Vrednost grešaka i nepravilnosti

Kao što je portal N1 već pisao, Državna revizorska institucija je u revizijama finansijskih izveštaja u 2020. godini utvrdila greške u iznosu od 376 milijardi dinara, a u revizijama pravilnosti poslovanja utvrdila nepravilnosti u iznosu od 130 milijardi dinara.

Greške se odnose na pogrešna iskazivanja u finansijskim izveštajima, dok su nepravilnosti termin koji DRI koristi u revizijama pravilnosti poslovanja i odnose se uglavnom na  – nepravilnosti u postupcima javnih nabavki, obračuna plata ili zarada, trošenje novca iznad budžetom usvojenog nivoa, zatim nepravilnosti kod dodele subvencija, dotacija, i drugih obračuna i isplata.

Ukupno utvrđene nepravilnosti od 130 milijardi dinara uglavnom se – čak 129 milijardi dinara – odnose na javne nabavke.

A, u okviru njih čak 97 odsto nepravilnosti odnosi se na tri subjekta revizije – JP Putevi Srbije, JP Elektroprivreda Srbije i Društvo za upravljanje železničkom infrastrukturom Infrastruktura železnice Srbije.

Kod ova tri preduzeća utvrđene su nepravilnosti u iznosu od 125,61 milijardi dinara, što iznosi oko 97 odsto od ukupno utvrđenih nepravilnosti u javnim nabavkama u 2020. godini„, potvrdili su u DRI u novembru 2021. za portal N1.

Komentari (2)

Vidi sve komentare