DRI ministarstvu: Zašto nije upisana državna imovina od 18 milijardi dinara

Biznis 01. avg 202111:46 komentara
N1

Kapitalna ulaganja države kroz subvencije javnim preduzećima nisu, nakon završetka izgradnje, evidentirana kao imovina Republike Srbije, ukazali su državni revizori posle kontrole finansijskih izveštaja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Posledica je, kako se ističe - nepotpuno i netačno iskazana nefinansijska imovina države. To se odnosi na subvencije u visini od 18,4 milijarde dinara. Ukupne subvencije javnim preduzećima preko ovog ministarstva u 2020. godini bile su nešto više od 60 milijardi dinara. Privatnim preduzećima, pak, date su subvencije u iznosu od 274,66 miliona dinara na ime nabavke - taksi vozila.

Pročitajte još:

Državni revizori kontrolisali su finansijske izveštaje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2020. godinu dajući ocenu „mišljenje sa rezervom“. Od šest izrečenih preporuka jedna se odnosi na to da se nepokretnosti iz projekta čije je finansiranje završeno, a koji se i dalje vode na računu „nefinansijska imovina u pripremi“, uknjiže u poslovne knjige imaoca prava javne svojine nad ovom imovinom i isknjiže iz poslovnih knjiga Ministarstva.

Kada je reč o subvencijama koje je ovo ministastvo isplatilo prošle godine, reč je o ukupno 60,67 milijardi dinara.

„Od toga se iznos od 60,397 milijardi dinara odnosi na subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, a iznos od 274,6 miliona dinara se odnosi na subvencije privatnim preduzećima“, ukazuje DRI.

Korisnici ovih suvencija bile su Železnice Srbije, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Putevi Srbije, Koridori Srbije, Aerodromi Srbije. Subvencije su date za aerodrome u Nišu, Trebinju, Užicu,  Kruševcu.

Iznosi u tabeli prikazani su u hiljadama dinara:

DRI

Ministarstvo je u 2020. godini prenelo sredstva subvencija po osnovu usvojenih programa i izmena i dopuna programa  javnim nefinansijskim preduzećima i za potrebe izgradnje objekata koji bi trebalo da su u državnoj svojini Republike Srbije.

Imovine nema u knjigama

„Ministarstvo je u 2020. godini planiralo, izvršilo plaćanje i evidentiralo rashod po osnovu sredstava prenetih nefinansijskim preduzećima putem datih kapitalnih subvencija u iznosu od 18,4 milijarde dinara za potrebe izgradnje  objekata koji se u skladu sa Zakonom o javnoj svojini smatraju dobrima u opštoj upotrebi u svojini Republike Srbije.  Vrednost izgrađenih objekata iz sredstava kapitalnih subvencija nakon stavljanja u upotrebu ne vodi se u poslovnim knjigama Ministarstva niti su nam u postupku revizije prezentovani dokazi da je ista uknjižena u poslovne knjige Republike Srbije“, ukazali su revizori.

DRI

Kada je reč o subvencionisanju privatnih preduzeća, ovo ministarstvo je isplatilo ukupno 274.656.000 dinara.

„Navedena sredstva su isplaćena na osnovu Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe taksi prevoza kao javnog prevoza“, naveli su revizori podsećajući da je reč o pojedinačnim subvencijama od 8.000 evra po nabavljenom taksi vozilu.