DRI slavi 178 godina od osnivanja Glavne kontrole, svoje preteče

Biznis 26. jul 202213:32 > 13:332 komentara
N1

Državna revizorska institucija (DRI) obeležiće danas 178 godina od kada je 26. jula 1844. godine Zakonom o ustrojstvu osnovana Glavna kontrola, njena preteča.

Kako je saopšteno iz te institucije, tog 26. jula 1844. godine u Кneževini Srbiji, započeo je nadzor nad trošenjem javnih sredstava, pa je taj datum preuzet kao Dan DRI.

Pročitajte još:

„Кako bi bila ‘stub i branič od pohlepe i nemara onih koji su na vlasti’, osnovana je Glavna kontrola, a njeno osnivanje predviđao je i Sretenjski ustav. Služba, malo mlaĐa od savremene srpske države, bez obzira na različite sisteme i režime i državni okvir, u kontinuitetu je vodila računa o trošenju državnog novca, sve do osnivanja moderne, nezavisne DRI“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da iako je menjala organizacione oblike, ta institucija ima isti cilj, da brine o javnim sredstvima.

Nekada računoispitateljima, a danas državnim revizorima zadatak je isti, kontrola trošenja državnih para i upravljanje javnom imovinom“, navela je DRI.

Ističe se da je „danas DRI, na čelu sa Duškom Pejovićem, predsednikom DRI i generalnim državnim revizorom, moderna, transparentna i efikasna institucija koja Narodnoj skupštini, kao i celokupnoj javnosti, pruža nezavisne i objektivne informacije kako se raspolaže novcem poreskih obveznika“.

DRI je, prema rečima Pejovića, prihvaćena kao nezavisni čuvar javnih finansija kojem građani Srbije veruju, a u njenoj nadležnosti je više od 11.000 korisnika javnih sredstava, potencijalnih subjekata revizije.

Prateći trendove u svetu DRI, kako je navedeno, jača sprovođenje revizije svrsishodnosti poslovanja čiji je cilj ocena da li se sredstva koriste efikasno, efektivno i ekonomično i u skladu sa planiranim ciljevima.

„DRI pruža kvalitetne revizorske usluge, usklađene sa međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija, radi u interesu poreskih obveznika i na taj način, pomaže naciji da domaćinski troši novac“, rekao je Pejović.

Komentari

Vaš komentar