DRI: Svaki sedmi dinar iz državne kase potrošen mimo propisa

Ekonomija 26. jul 202312:29 5 komentara
dinar kovanice novčići
Shutterstock

Državna revizorska institucija (DRI) je u reviziji javnih nabavki otkrila da je svaki sedmi dinar javnih sredstava potrošen a da procedura javnih nabavki nije sprovedena, upozorio je predsednik DRI Duško Pejović.

„Upravo u oblasti javnih nabavki ima najviše nepravilnosti i tu DRI daje najviše preporuka i prijava“, rekao je Pejović za RTS.

Кao neke od najčešćih nepravilnosti u revizijama finansijskih izveštaja Pejović je naveo nepravilno, nepotpuno ili pogrešno iskazivanje stavki – imovine, potraživanja, obaveza, kao i nepravilno ili nepotpuno izvršen popis imovine.

U revizijama pravilnosti poslovanja, najčešće greške odnose se na postupke i procedure javnih nabavki od planiranja do izvršenja. To se odnosi na obračun i isplate plata, prekovremeni rad, postupak zapošljavanja, dodelu javnih sredstava bez konkursa i jasnih kriterijuma.

Pejović je objasnio da DRI shodno otkrivenim nepravilnostima daje preporuke, a zakonodavac obavezuje korisnika javnih sredstava da otkloni svaku otkrivenu nepravilnost. Ukoliko ne budu otklonjene ili delimično otklonjene nepravilnosti, DRI sprovodi revizije odazivnih izveštaja.

DRI je do sada pokrenula deset zahteva za smenu odgovornih lica, u slučajevima gde je utvrđeno da nije otklonjena nepravilnost u reviziji odazivnog izveštaja, jer zakonodavac obavezuje generalnog državnog revizora da pokrene inicijativu za smenu lica za koga utvrdi da je odgovorno, a da je to materijalno značajno pitanje.

Današnji dan se obeležava kao Dan DRI, jer je 26. jula 1844, Zakonom o ustrojstvu osnovana Glavna kontrola – preteča današnje DRI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare