DRI: U Srbiji samo 184 km biciklističkih staza duž državnih puteva u naseljima

Ekonomija 08. feb 202315:38 4 komentara
Shutterstock

Izgradnja biciklističkih staza uz državni put kroz naselje u Srbiji je obavezujuća za lokalne samouprave, ali su izgrađena samo 184 kilometra staza, što je oko šest odsto dužine državnih puteva, objavila je danas Državna revizorska institucija (DRI).

Gradovi Beograd i Novi Sad izgradili su približno po 100 kilometara biciklističke infrastrukture, što je oko trećine predviđenog njihovim planskim dokumentima, navela je DRI u izveštaju o svrsishodnosti poslovanja „Unapređenje biciklističkog saobraćaja“.

Pročitajte još:

Javno preduzeće Putevi Srbije, kako su ukazali državni revizori, nije planiralo izgradnju biciklističkih staza na državnim putevima u periodu 2019-2021. godine, što za posledicu može imati izostanak uslova za poboljšanje bezbednosti biciklista kao učesnika u saobraćaju.

Grad Novi Sad, iako je biciklistički saobraćaj najviše zastupljen na teritoriji Vojvodine, nije odredio upravljača javnih puteva na svojoj teritoriji, a upravljač javnih puteva u Beogradu je obavljao samo pojedine poslove iz te delatnosti.

DRI je utvrdila i da Putevi Srbije, kao i gradovi Beograd i Novi Sad, nisu vodili evidenciju koja sadrži podatke o biciklističkim stazama, kao i da ne raspolažu ni ažurnim podacima o udelu biciklističkog saobraćaja u ukupnoj raspodeli kretanja u periodu od 2019. do 2021. godine.

DRI je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Srbije dala preporuku da ;donese sve podzakonske propise kojima se uređuje planiranje izgradnje javnih puteva.

Takođe, tom Ministarstvu je preporučeno da preduzme aktivnosti kako bi sve lokalne samouprave gradile biciklističke staze uz državne puteve kroz naselja, u cilju stvaranja uslova za povećanje bezbednosti biciklista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare