Država daje garancije Srbijagasu za otplatu kredita do 200 miliona evra

Biznis 18. jan 202219:3311 komentara
Srbijagas
N1

Država daje garancije Srbijagasu za izmirenje novih kreditnih obaveza kod šest banaka ukupne vrednosti do 200 miliona evra. Ovo je predviđeno predlogom zakona koji je usvojila Vlada na sednici u ponedeljak, 17. januara, i koji je trenutno u skupštinskoj proceduri. Određeno je da se novac od kredita koristi za plaćanje obaveza Srbijagasa samo uz saglasnost ministra finansija, a ocenjuje se da je zaduživanje potrebno zbog nastavka sigurnog i kontinuiranog snabdevanja Srbije prirodnim gasom, što podrazumeva nastavak uvoza ovog energenta.

Republika Srbija daje garancije za otplatu duga Srbijagasa prema bankama Inteza, Rajfajzen, Komercijalnoj banci, Sberbanci, OTP banci i Novoj Ljubljanskoj banci d.d. Ljubljana.

Pročitajte još:

„Zakonom o budžetu Srbije za 2022. godinu predviđeno je da Vlada može da odluči o pokretanju postupka za davanje garancije Republike Srbije radi očuvanja finansijske stabilnosti, sprečavanja nastupanja ili otklanjanja posledica vanrednih okolnosti koje mogu da ugroze život ili zdravlje ljudi ili da prouzrokuju štetu većih razmera, u iznosu do 24 milijarde dinara“, navodi se u obrazloženju Predloga zakona o davanju garancije.

Kako se ukazuje, početkom novembra 2021. godine zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj prekinut je transport prirodnog gasa u Republiku Srbiju, usled čega je Javno preduzeće Srbijagas uvezlo interventne količine gasa iz Mađarske i time „obezbedilo siguran rad sistema za sve potrošače, domaćinstva i industriju, a što je dovelo i do dodatnog angažovanja sopstvenih sredstava Srbijagasa“ .

„Osim navedenog, Srbijagas je i u toku decembra 2021. godine angažovao značajan iznos sopstvenih sredstava za uvoz interventnih količina prirodnog gasa“, navodi Ministarstvo finansija u obrazloženju.

Imajući u vidu da je, kako se navodi, neophodno obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje Srbije prirodnim gasom, Srbijagas je prinuđen da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa „što direktno utiče na njegovu tekuću likvidnost s obzirom da se radi o kupovini prirodnog gasa po značajno većim nabavnim cenama“.

„Uvoz interventnih količina prirodnog gasa se uglavnom plaća avansno i Srbijagas nije u mogućnosti da iz tekuće likvidnosti obezbedi potrebna sredstva. Uvažavajući sve navedeno, a s obzirom da se radi o vanrednim okolnostima, neophodna je podrška Vlade kroz davanje garancije Republike za zaduživanje Srbijagasa kod poslovnih banaka, a kako bi se nastavilo sigurno i kontinuirano snabdevanje domaćeg tržišta prirodnim gasom“, ističe se u obrazloženju.

Uslovi zaduživanja

Ugovorima o kreditu predviđeno je da se krediti Srbijagasu odobravaju pod sledećim uslovima: kamatna stopa iznosi tromesečni EURIBOR uvećan za fiksnu maržu u rasponu od 1,35 odsto do 1,82 odsto na godišnjem nivou, a period trajanja kredita je dve, odnosno tri godine uključujući period počeka u trajanju od tri meseca.

Otplata kredita je tromesečna, sredstva kredita povlače se u jednoj ili u više tranši.

Usvajanjem ovog zakona Republika Srbija garantuje da će izmiriti dug Srbijagasa prema ovih šest banaka ukoliko  ovo javno preduzeće ne izvrši svoju obavezu na vreme, u skladu sa ugovorima o kreditu sa pomenutim bankama.

Komentari

Vaš komentar