Država prodaje Sartidove dugove – paket „težak“ 1,3 milijarde evra

Biznis 08. dec 202220:165 komentara
Izvor: N1

Država nudi na prodaju još jedan paket potraživanja banaka u stečaju. Ovaj put, reč je o potraživanjima od dužnika Stečajna masa "Sartid" - nekadašnje državne železare iz Smedereva. Prema podacima iz javnog oglasa reč je dugu Sartida u iznosu od ukupno 152,7 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijarde evra.

Agencija za osiguranje depozita iz Beograda oglasila je ustupanje potraživanja uz naknadu, metodom javnog prikupljanja ponuda.

Prodaju se potraživanja Beogradske banke u stečaju u vrednosti od 320 miliona devra, Jugobanke u stečaju od 22,6 miliona evra i potraživanje Agencije za osiguranje depozita u ime i za račun Republike  Srbije u iznosu od čak 959 miliona evra.

„Predmet ustupanja se isključivo prodaje kao celina, odnosno kao paket potraživanja“, precizirano je u oglasu.

AOD

Ponude se dostavljaju do 9. januara 2023. godine, a javno otvaranje će se održati 12. januara 2023.

Pročitajte još:

Podsetimo, prvi paket nenaplativih potraživanja banaka u stečaju prodat je u februaru 2019. godine. Tada je obelodanjeno da je kupac – nemački EOS Matrix, za paket od oko 240 miliona evra, ponudio 11,29 miliona evra, što je 4,7 odsto vrednosti.

Druga prodaja usledila je u aprilu 2021.

Taj paket, kojim je takođe upravljala Agencija za osiguranje depozita, bio je vredan 1,82 milijarde evra.

Međutim, za razliku od prvog saopštenja i prve prodaje, ovaj put Ministarstvo finansija nije obelodanilo ko je kupac, niti po kojoj ceni je ugovoren otkup potraživanja.

Naknadno je portal VOICE objavio da je ABL Solvent iz Zemuna, u vlasništvu Davora Macure, postao vlasnik poslovnog kompleksa Industrije mašina i traktora na Novom Beogradu. Ovo preduzeće kupilo je, iz stečaja, imovinu nekadašnjeg giganta. VOICE je tada ukazao da je velika potraživanja prema nekadašnjim industrijskim gigantom IMT imala Beobanka (u stečaju) i da su ona bila obezbeđena hipotekom na zemljištu IMT-a, te da je ABL solvent do imovine došao upravo – preuzevši potraživanja Beobanke u stečaju.

Komentari

Vaš komentar