Država, umesto Srbijagasa, otplaćuje kredite tog preduzeća

Ekonomija 10. jul 202411:18 6 komentara
N1

U poslednjem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), srpski predstavnici u pregovorima sa ovim zajmodavcem naveli su da će otplatiti dva kredita i skladištenje gasa u Mađarskoj umesto Srbijagasa.

Novac će biti izdvojen iz budžeta Srbije, a razlog su „izuzetno visoki troškovi gasa nabavljenog za mađarsko skladište tokom energetske krize“, prenosi Nova ekonomija.

Povezane vesti

„To uključuje revalorizaciju gasa u skladištu u Mađarskoj, korišćenjem tržišnih cena od 1. maja 2024. i kompenzaciju Srbijagasa, smanjenjem zaostalih obaveze prema Republici Srbiji za 275 miliona evra. Otplatićemo i dva kredita Srbijagasa sa državnom garancijom 2024. (110,5 miliona evra) i 2025. godine (106,3 miliona evra), koji su ugovoreni tokom energetske krize za rešavanje hitnih potreba za likvidnošću u vezi sa velikim razlikama između uvoznih i domaćih cena gasa,“ navodi se u izveštaju.

S ozbzirom da se izveštaj i najviše bavi upravo poslovanjem državnih preduzeća, srpska strana je navela i da će za restrukturiranje EPS-a biti potrebno „dosta vremena“, a reklo bi se i da se situacija u Srbijagasu prolongira.

Sudeći prema izveštaju MMF-a, EPS je unapredio poslovanje kada su cene povećane za korisnike, tako da će i cena gasa biti na razmatranju.

„S obzirom na značajno smanjenje cena gasa za privredni sektor posle 1. maja, uradićemo analizu da bismo sagledali adekvatnost marže (trenutno postavljene u proseku na pet odsto), koja se nalazi u metodologiji određivanja cena Srbijagasa i procenićemo da li postoji mesta za povećanje, da bi se prilagodile preko potrebne investicije u narednim godinama“, piše u izveštaju, sa napomenom da treba da stupi na snagu 1. avgusta ove godine.

Vlada Srbije je prestala da subvencioniše cene gasa 1. maja ove godine i kompanija je krenula da formira cene prema tržištu.

Kako tvrde iz srpskih vlasti, planiraju i da razviju sistem koji bi pomogao u zaštiti potrošačkih cena od prekomerne kratkoročne volatilnosti na tržištima gasa, „kako bismo održali snažnu međunarodnu privlačnost Srbije kao investicione destinacije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare