Država unapred protiv četvrtog mobilnog operatora – da li je SBB nepoželjan

Biznis 20. okt 202119:21 > 19:5215 komentara

Ministarka telekomunikacija Tatjana Matić unapred se izjasnila protiv većeg broja operatora mobilne telefonije, rekavši da tržište nema kapacitet da podrži četiri ponuđača usluga u toj oblasti. Nije, međutim, poznato na osnovu kojih studija i pokazatelja je ministarka Matić došla do tog zaključka, iako joj je dobro poznato da je pored tri postojeća kablovska operatora za predstojeću dodelu 5G frekvencija zainteresovana i kompanija SBB. Američka privredna komora u Srbiji uverena je da veća konkurencija znači i bolju ponudu i niže cene za krajnje korisnike.

Tri operatora sasvim su dovoljna, izjavila je ministarka Matić, najavivši aukciju za 5G mrežu sledećeg proleća. Nije rekla na osnovu koje analize tržišta to tvrdi.

Povezane vesti

„Ako govorimo o mobilnim operatorima, to tržište je više nego dobro razvijeno i ne vidim čak ni interes među populacijom za tako nešto, a ne u biznis zajednici“, kazala je Matić.

Biznis zajednica odmah se oglasila. Bar jedan njen deo oličen u AmCham-u – Američkoj privrednoj komori. Smatraju da je poželjno i dobro za biznis imati više mogućnosti za izbor.

„S naše strane, pošto je to u duhu američkog biznisa, a američki biznis počiva na nečemu što se zove konkurencija, naravno da sa naše strane postoji želja da se omogući svim zainterresovanim učesnicima da participiraju i smatramo da je konkurencija uvek dobra i za potrošače. O tome imamo i nekih studija i vidimo da je to bilo na korist potrošača“, kaže predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore Zoran Petrović.

United grupa, u okviru koje posluje SBB, upozorava da upravo Ministarstvo telekomunikacija svojim pravilnikom određuje kriterijume za učešće na javnom nadmetanju za 5G spektar.

„Ako iz ovih najava ministarke proistekne da će samo mobilni operatori da učestvuju, onda bi ti uslovi mogli da budu postavljeni tako da samo mobilni operatori u Srbiji koji imaju određeni prihod iz delatnosti mobilne telefonije mogu da učestvuju“, ocenjuje Miloš Stojković, pravni savetnik United grupe.

Direktor SBB kompanije Milija Zeković smatra da je ministarka Tatjana Matić svojom izjavom namenila kompaniji SBB ulogu nepoželjnog investitora, jer ne postoji nijedan razlog da država Srbija odbije ulaganje u mobilnu telefoniju.

„Mislim da je nezabeleženo da jedna evropska zemlja ovako otvoreno najavi da jedna zainteresovana strana uopšte ne može da učestvuje u javnom nadmetanju, suprotno svim pravilima slobodnog tržišta. Kompanija SBB je zahtev za pokretanje 5G aukcije i želju da investira javno objavila početkom godine, ali su naša pitanja ostala bez zvaničnog odgovora, tako da ne znamo da li je ozbiljno izrađenu studiju iko iz ministarstva i pročitao“, kaže Milija Zeković.

Renomirani evropski regulator Ofkom je u studiji u kojoj je pokrio period od pet godina dokazao da kada je broj operatora četiri, umesto tri, onda je cena koju korisnici plaćaju u proseku 20 odsto niža, jer postoji više nadmetanja među operatorima i više izbora za potrošače. U Sloveniji koja je manja od Srbije, ulazak četvrtog operatora, po relevantnim studijama, imala je isti efekat na cene.

Komentari

Vaš komentar