Dugovali bankama u stečaju – sad duguju privatnim firmama: Ko je kupio čije dugove

Ekonomija 28. sep 202306:37 8 komentara
Shutterstock/Deemerwha studio

Ukupno 11 firmi u proteklih nekoliko godina otkupilo je od Agencije za osiguranje depozita dugove koje su preduzeća i institucije iz Srbije imali prema bankama i osiguravajućim društvima u stečaju. Reč je, kako je objavio Savet za borbu protiv korupcije, o vrednosti dugova od 1,27 milijardi evra, koji su plaćeni svega 61 milion evra. Najviše dužnika na objavljenom spisku nalazi se kod novog poverioca - preduzeća ABL Solvent iz Beograda.

Savet za borbu protiv korupcije objavio je Izveštaj o stečaju u kojem je, između ostalog, analizirao i podatke o teško naplativim potraživanjima banaka i osiguravajućih kuća u stečaju koja su prodata u proteklom periodu.

Prema tim podacima, od 11 firmi koje su otkupile dugove preduzeća prema bankama i osiguravajućim kućama u stečaju, sedam su otkupile dugove samo po jednog preduzeća, jedna firma je kupila dugove dva preduzeća, dok su EOS Matrix, ABL Solvent i Worbax od Agencije za osiguranje depozita otkupili teško naplativa potraživanja prema najviše preduzeća.

Potraživanja banaka i osiguravajućih kuća u stečaju kupovala su sledeća preduzeća: EOS Matrix, ABL Solvent, BK Tesla, A.T.N. Electronics, Šumadija Realestate, svi iz Beograda. Potom: Dijamant nekretnine Novi Sad, Uniroyal Group Sremska Mitrovica, Avangarda Suites Beograd, Mekonta Investment Group Beograd, PEK Agrar iz Miljevića i Worbax iz Beograda.

ABL Solvent

Na listi koju je objavio Savet za borbu protiv korupcije, ABL Solvent je kupio najviše potraživanja banaka i osiguravajućih kuća, te je lista njegovih dužnika – najbrojnija.

Oni koji najviše duguju – sada ABL Solventu a ne svojoj banci, uglavnom su već u stečaju.

Ova firma u žižu javnosti dospela je kada je, u novembru 2021, postala vlasnik poslovnog kompleksa IMT Industrije mašina i traktora na Novom Beogradu kupivši ga iz stečaja za 70,6 miliona evra. Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE je tada ukazao da je velika potraživanja prema nekadašnjim industrijskim gigantom IMT imala Beobanka u stečaju, kao i da su ona bila obezbeđena hipotekom na zemljištu IMT-a, te da je ABL Solvent do imovine došao upravo – preuzevši potraživanja Beobanke u stečaju.

Ovo, međutim, nisu jedini dugovi nekadašnjih privrednih giganata koje je otkupilo ovo preduzeće.

Tu je i Lola sistem u stečaju sa dugom od 51,7 miliona evra, IMR u stečaju sa dugom od 44,9 miliona evra, 21. maj fabrika automotora u stečaju sa dugom od 32 miliona evra…

Savet za borbu protiv korupcije

Među dužnicima su i  Zastava automobili u stečaju, sa dugom većim od 11 miliona evra.

Potom Kulski štofovi u stečaju sa dugom od 5,7 miliona evra, Velefarm-VFB u stečaju sa dugom od 13,4 miliona evra, Basemi iz Šapca u stečaju sa dugom od 10,56 miliona evra, Prorečje trade Vučje sa dugom od 9,67 miliona evra, Navip u stečaju sa dugom od 8,4 miliona evra, NikolaS u stečaju sa dugom od 7,5 miliona evra, Banini trade iz Kikinde u stečaju sa dugom od gotovo šest miliona evra.

Tu je i Luka Beograd sa 2,8 miliona evra duga nekada prema Novoj Agrobanci, da bi prodajom potraživanja banke iz stečaja dugovanje Luke „prešlo“ ka ABL Solventu.

Ali ova firma je otkupila dug Luke Beograd i prema Univerzal banci, vredan 4,49 miliona evra.

Ovaj kupac dugova preduzeća prema bankama na listi svojih dužnika, prema dokumentu Saveta za borbu protiv korupcije, ima i Best pharm koji je dugovao 16,9 miliona evra, Swiss Intermedical sa 16,2 miliona evra duga, Mercury International sa 13,2 miliona evra duga, Srbijanku Valjevo u stečaju sa dugom od osam miliona evra, Vinariju Čoka u stečaju sa dugom od 4,75 miliona evra i mnoge druge.

Savet konstatuje da je vrednost svih prodatih teško naplativih potraživanja banaka u stečaju i likvidaciji oko 20 puta manja od njene knjigovodstvene vrednosti.

„Ta razlika je najveća kod prodaje potraživanja društvu ABL Solvent iz Beograda, gde je knjigovodstvena vrednost potraživanja za blizu milijardu evra veća od njene prodajne vrednosti“, ističe Savet u svom izveštaju.

EOS Matrix

EOS Matrix je jedini zvanično objavljeni kupac teško naplativih potraživanja banaka u stečaju. Reč je o prvom paketu nenaplativih potraživanja banaka u stečaju koji je prodat u februaru 2019. godine.

Tada je saopšteno da je kupac – nemački EOS Matrix, za paket od oko 240 miliona evra, ponudio 11,29 miliona evra, što je 4,7 odsto vrednosti.

Najveće potraživanje koje je kupila ova firma od banaka u stečaju je od preduzeća Asprom iz Beograda, u vrednosti od 24,44 miliona evra.

Slede potraživanja koje je Savet za borbu protiv korupcije prikazao u dinarskim iznosima.

Savet za borbu protiv korupcije

Worbax

Za Worbax se u Izveštaju o stečaju Saveta za borbu protiv korupcije navodi da je reč o preduzeću koje je za oko 271.000 evra kupilo potraživanja u vrednosti od 10,7 miliona evra.

Na listi dužnika ove firme, koja broji ukupno 28 stavki, nalazi se čak i Poreska uprava Srbije sa 19 miliona dinara duga koji je imala prema Evropa osiguranju u stečaju, dok se značajan iznos duga, od čak 9,8 miliona dinara, odnosi na – fizička lica. Reč takođe o poveriocu Evropa osiguranje u stečaju, kojim upravlja Agencija za osiguranje depozita, a kojoj su ovi građani dugovali.

Najveći dužnici, sa liste ove firme su preduzeća Postmex sa dugom 527,5 miliona dinara, Mobtel Srbija BK sa dugom od 390,9 miliona dinara, Polivos Kipar sa dugom od 138 miliona dinara, Astra Simit sa dugom od 108 miliona dinara.

Tu su i PKB Voćarske plantaže sa dugom od 6,5 miliona dinara, Grupa Zastava vozila sa dugom od 2,8 miliona dinara,  Astra banka sa dugom prema Evropa osiguranju u stečaju u iznosu od 851.411 dinara…

Preduzeće Worbax osnovano je u avgustu 2021, sa pretežnom delatnošću – izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

„U svojim bilansima za period od avgusta do decembra 2021. preduzeće je iskazalo obaveze po osnovu katkoročnih kredita i zajmova u zemlji u iznosu od 1,2 miljarde dinara, kao i obaveze prema matičnom pravnom licu u iznosu od 1,4 milijarde dinara. Navedeni podaci ukazuju da je društvo osnovano zbog kupovine potraživanja, iza koga stoji firma sa Kipra nepoznatog vlasništva, i sa konačnim ciljem da se nakon toga bavi nekretninama u Srbiji“, konstatuje Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju.

Avangarda Suites Beograd

Preduzeće Avangarda Suites iz Beograda je, prema navodima iz Izveštaja, za 570.000 evra kupilo potraživanja od 22,5 miliona evra.

Vlasnici te firme su, ukazuje Savet – tri fizička lica sa uplaćenim kapitalom od po 333,34 dinara.

Savet navodi da je Avangarda Suites registrovano za delatnost „ostali smeštaj“, da ima vrednost stalne imovine u 2021. od 85.000 dinara „što predstavlja zakup prostora sa jednim računarom“.

Prema podacima iz Izveštaja Saveta, preduzeće Avangarda Suites je kupilo samo potraživanja Nove Agrobanke iz stečaja od 2,46 milijardi dinara prema Cube real estate doo Beograd u stečaju.

„Preduzeću bez imovine i prihoda odobrava se pozajmica od 570.000 evra, upravo onoliko koliko je plaćeno potrađivanje finansijskih institucija. Savet će ovu ‘neverovatnu’ transakciju slobodno interpretirati na način da su se dogovorila tri mlada drugara da sa po 300 dinara osnuju firmu, zakupe kancelariju sa računarom i krenu u posao sa državom vredan dva miliona evra“, ističe se u izveštaju Saveta.

Šumadija Realestate

Šumadija Realestate iz Beograda otkupilo je od Agencije potraživanja Univerzal banke u stečaju od firmi Muber comerc d.o.o. iz Smedereva (185,33 miliona dinara) i Ratarstvo d.o.o. iz  Kragujevca (149,85 miliona dinara).

BK Tesla

BK Tesla je od Agencije otkupilo teško naplativa potraživanja Astra banke od dužnika Postmex doo u iznosu od 119 miliona dinara.

A.T.N. Electronics

A.T.N. Electronics iz Beograda otkupilo je od Agancije teško naplativa potraživanja Beogradske banke u stečaju od – Jugoslovenske knjige.

Reč je o dugu Jugoslovenske knjige od 4,04 miliona dinara.

Dijamant nekretnine Novi Sad

Preduzeće „Dijamant nekretnine Novi Sad“ otkupile su potraživanja Univerzal banke u stečaju od Vojvodinašpeda a.d. Novi Sad u iznosu od 75,14 miliona dinara.

Uniroyal Group Sremska Mitrovica

Uniroyal Group Sremska Mitrovica otkupila je potraživanja Nove Agrobanke u stečaju od Jugoagenta u iznosu od 167 miliona dinara.

Mekonta Investment Group Beograd

Mekonta Investment Group Beograd otkupilo je potraživanja Nove Agrobanke od preduzeća Prokupac ad u stečaju, u iznosu većem od milijardu dinara.

PEK Agrar Miljević

PEK Agrar Miljević otkupio je, takođe potraživanja Nove Agrobanke u stečaju, u iznosu od 6,6 miliona dinara, od preduzeća Jugovo company d.o.o. Smederevo u stečaju.